Slobodna Dalmacija: 17. 10. 2003.

POLICIJA SASLUŠALA OSOBU KOJA JE RAŠIRILA PRIČU O TOME DA SE GOTOVINA KRIJE U SREDNJOJ DALMACIJI

Liječnik odbija odati izvor informacije

ZAGREB - Iako je potekla s privatne večere u prijateljskom krugu, priča o kretanju generala i haaškog osumnjičenika Ante Gotovine po moru i kopnu srednje Dalmacije neće biti olako shvaćena, a policija je dobila direktivu najvišeg državnog vrha da stvar razjasni do kraja. Tako je u srijedu na poziv ravnatelja policije Ranka Ostojića saslušan poznati hrvatski liječnik koji je na večeri među prijateljima ispričao kako je čuo da je Gotovina u Hrvatskoj, ali i da se sprema na manji operativni zahvat u Francusku, što se poklopilo s izjavama Carle del Ponte da je odbjegli general u svojoj zemlji.

Novi list objavio je ovu informaciju prije nekoliko dana, pozivajući se na "visokog državnog dužnosnika", što je za nas dodatno kompromitirajuće u odnosu na Haag, nakon čega je Večernji list plasirao priču po kojoj je visoki državni dužnosnik zapravo zagrebački liječnik koji je na jednoj privatnoj večeri "usput" ispričao trač o Gotovini koji se zatim bez razloga pretvorio u senzacionalnu novinarsku priču.

Liječnik koji je zbog svojih pacijenata htio ostati anoniman, izjavio je za Slobodnu Dalmaciju da nema ni jednog elementa zbog kojega je ova priča trebala dobiti na težini, a da bi — u suprotnom — sam prijavio državnim institucijama sve što zna o generalu Gotovini. Radi se o osobi koja nije dio izvršne vlasti, nego zdravstvene administracije, pa su joj informacije doista plasirane u obliku trača kao privatnoj osobi. Zbog toga, tvrdi, na saslušanju nije htio otkriti od koga je čuo da je general Gotovina u Hrvatskoj i da planira operaciju u Francuskoj, jer drži da bi time "samo čovjeku zakomplicirao život".

— Doista vjerujem kako je riječ o još jednoj od brojnih spekulacija u vezi s Gotovinom, koja nema nikakvu težinu, a prepričao sam je u prijateljskom razgovoru za večerom. Ne mogu vjerovati da je to uzelo takvog maha — izjavio nam je.

Policija, međutim, misli drukčije. Prema izjavama visokog dužnosnika MUP-a, nije na njima da vjeruju ili ne vjeruju, pogotovo ne u ovakvom političkom trenutku i odnosima s Haagom: priča je, ma koliko apsurdna bila, došla do Carle del Ponte koja je u njoj našla potvrdu teza koje Haag već dugo plasira — da je Gotovina u Hrvatskoj:

— Od liječnika očekujemo da otkrije svoj izvor i razjasni javno stvar do kraja. On nije Pukanić, nema pravo štititi svoj izvor, kao što to mogu novinari. Jasno nam je da nije ozbiljno shvatio ni svojeg sugovornika ni cijelu priču, no ona je dogurala predaleko da bismo je mogli zanemariti, jednako prema Haagu i prema domaćim medijima — tvrdi naš sugovornik.

— Osim toga, cijela stvar obiluje detaljima — Gotovina je u nekom skloništu, k njemu dolazi liječnik iz zadarskog zaleđa, dijagnosticira mu upalu u predjelu glave, iza uha ... Poduzet ćemo sve da to ispitamo do kraja — najavljuje naš sugovornik.

Neslužbeno doznajemo da je najviši državni vrh od MUP-a zatražio daljnju istragu koja će obuhvatiti ovoga liječnika, od kojega se očekuje javna isprika, ako je zaslužan da je u medijima plasirano nešto u što sam ne vjeruje, a ozbiljno narušava povjerenje Haaga prema državnoj administraciji u slučaju generala Ante Gotovine.

Nataša ŠKARIČIĆ