Slobodna Dalmacija: 17. 10. 2003.

NIZ DLAKU - NOVA STARA KADROVSKA PRAKSA U MVP-u

Picula je popustio

Ministar je nakon dolaska poželio uvesti red i ukinuti praksu stare vlasti da statuse dijeli šakom i kapom, pa je tridesetero djelatnika odmah izgubilo diplomatska zvanja. A onda su počele pristizati akvizicije nove vlasti i sve je krenulo po starom

Piše: Tomislav KLAUŠKI

Tonino Picula je nakon dolaska na mjesto ministra vanjskih poslova poželio uvesti red u način imenovanja u diplomatska zvanja i konačno prekinuti praksu bivše vlasti da se statusi dijele šakom i kapom, bez potrebnih uvjeta i procedure. I doista, tridesetero djelatnika odmah je izgubilo diplomatska zvanja, stečena bez potrebnih uvjeta propisanih Pravilnikom usvojenim 1997. godine. U novoj verziji tog pravilnika izmijenjen je način imenovanja veleposlanika: staroj odredbi da veleposlanika imenuje predsjednik RH na prijedlog ministra, dodan je uvjet da kandidat mora imati VSS, položen državni i stručni ispit, 15 godina staža u struci i devet u vanjskim poslovima.

Time se dalo naslutiti da će na Zrinjevac konačno biti uveden red.

Sve dok u MVP nisu počele pristizati akvizicije nove vlasti. I opet je sve krenulo po starom. Osobe koje nisu imale ni godinu dana službe u vanjskim poslovima dobivale su status veleposlanika, poput Tatjane Kralj-Draganić koja, otkrilo se ovih dana, nije čak bila ni stalno zaposlena u ministarstvu, nego se vodila kao zaposlenica Državnog odvjetništva. Praksa se nastavila i sljedećih godina. Načelnica Odjela analitike u MVP-u nije imala položen državni ispit koji je bio jedan od uvjeta potrebnih za imenovanje u zvanje prvog tajnika. Ni nova glasnogovornica i zamjenica šefa Kabineta ministra Picule, također u zvanju prvog tajnika, sigurno nije imala potrebne godine staža, a upitno je što je s ostalim ovjetima.

Čim je prvi put prekršen pravilnik, u slučaju Dijane Pleštine još 2000. godine, a Tatjane Kralj-Draganić godinu dana kasnije, ministar je izgubio autoritet i na Zrinjevcu stvorio nekoliko grupa nezadovoljnika. Slobodnoj Dalmaciji obratili su se mnogi predstavnici tih struja koji su godinama šutjeli, bojeći se prosvjedovati zbog nelogičnih i protekcionaških poteza novog ministra, ali ih je slučaj Pleština ohrabrio da skrenu pažnju na daljnja kršenja internog pravilnika.

Diplomatska zvanja unutar ministarstva služe zapravo kao hijerarhijska ljestvica za napredovanje u službi i nagrađivanje sposobnih. Međutim, zemlje koje nam često služe kao uzori - Njemačka i Austrija - u svojim ministarstvima vanjskih poslova nemaju takav ustroj. Njemačka ima devet tisuća djelatnika u svom MVP-u, ali nema diplomatska zvanja, već upravna zvanja koja uspješno kategoriziraju djelatnike po sposobnosti i važnosti. U Hrvatskoj se, naprotiv, može dogoditi da se zvanje veleposlanika dobije nakon godinu dana u službi, drugima se to zvanje oduzima zbog neispunjenih uvjeta, a treći pak i 15 godina tavore u statusu prvog tajnika bez mogućnosti napredovanja.

U MVP-u postoji veliki broj djelatnika koji godinama marljivo ispunjavaju formalne uvjete za imenovanje u viša zvanja, skupljaju čak i diplome uglednih svjetskih sveučilišta, pa svejedno danas "nose vodu" manje kvalificiranim, ali više rangiranim djelatnicima.

Za sve to kriv je iskrivljeni sistem, a za njega punu odgovornost snosi nadležni ministar. O Piculinim političkim nazorima i profesionalnim kvalitetama može se otvoreno sporiti, ali upravo ovaj primjer otkrio je kako on nije sposoban voditi tako složeni organizam kao što je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministar je uvijek odgovoran za sve što potpisuje, pa tako i za imenovanja u diplomatska zvanja. Bivši ministar Mate Granić pojavio se na sudu zbog optuženog veleposlanika Zvonimira Markovića, iako nije bio izravno kriv za ono što je bivši ambasador u Beogradu radio. Zbog toga je sada apsolutno nemoralno od ministra Picule, odnosno njegove glasnogovornice, da krivnju svaljuju na službenike u kadrovskoj upravi koje samo izvršavaju naredbe ministra. U Piculinu ministarstvu očito ima mnogo truleži, slučaj Pleština samo je zagrebao po površini.

Slučaj Pleština se mogao izbjeći

Neki djelatnici MVP-a tvrde kako se skandal mogao izbjeći samo da je ministar Dijanu Pleštinu, suprugu premijera Račana, imenovao posebnom veleposlanicom, odnosno veleposlanicom "at large".

Ona bi tada imala formalnu titulu koja bi joj omogućila da se i dalje bavi poslovima razminiranja. No budući da je ona odmah po dolasku u MVP 2000. godine imenovana savjetnicom (za što također treba položeni državni stručni te savjetnički ispit, osam godina staža u odgovarajućim poslovima u struci, od čega četiri godine u vanjskim poslovima), ušla je u hijerarhiju i nije više bilo moguće imenovanje posebnom veleposlanicom, kakvi su u doba predsjednika Franje Tuđmana bili Franjo Gregurić za odnose s BiH ili Slobodan Lang za humanitarna pitanja.