Večernji list: 17. 10. 2003.

AFERA - MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA POKUŠALO JE ZATAŠKATI NEPRAVILNOSTI U VELEPOSLANSTVU U SICG

Blagajnik veleposlanstva u Beogradu ukrao novac?

Nakon jučerašnejg teksta T. Kralj-Draganić naredila je dodatno prisluškivanje telefona i kontrolu elektroničke pošte

Zbog Večernjakova jučerašnjeg teksta o tajnici Tatjani Kral-Draganić u Ministarstvu vanjskih poslova zavladalo je gotovo izvanredno stanje, a djelatnici su podvrgnuti špijuniranju. Prema našem izvoru u Ministarstvu, T. Kralj-Draganić bijesna je sazvala kolegij i voditelju 7. uprave - za sigurnost i komunikacije - naredila dodatno prisluškivanje telefona i kontrolu elektroničke pošte. Veliku istragu pokrenula je ne bi li ustanovila od koga su procurile informacije, osobito papir koji dokazuje da je prekjučer tek zaposlena u MVP-u.

Iznenađeni djelatnici

Ta je informacija iznenadila i mnoge djelatnike MVP-a, koji su od jučer u dodatnom strahu.

- Šokirani smo činjenicom da osoba koja već tri i pol godine odlučuje o kadru, financijama i gotovo svemu u Ministarstva nije uopće bila njegova zaposlenica - kazao je naš izvor, nazvavši nas iz telefonske govornice.

Tajnica je navodno pravne službe angažirala da nađu smislen odgovor na Večernjakove upite, na koje nam ni jučer nije odgovoreno. A riječ je o navodno zataškanoj aferi u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu, čiji je blagajnik ukrao veliku količinu novca i različite dokumente te nestao.

- Kad je službenica iz tamošnjeg veleposlanstva htjela informirati kabinet o katastrofalnom stanju u srbijanskom veleposlanstvu, Kralj-Draganić je osobno to stopirala - kaže naš izvor i dodaje da je ista tajnica kadrovirala zaposlenike u Beogradu, pa tako i rečenog blagajnika.

Pitanja bez odgovora

Nije nam odgovoreno ni na pitanje o djelatnici Odjela za informiranje Dunji Herguli, koja je bila pod internom istragom pa potom premještena jer je u pregled dnevnog tiska prije nekoliko mjeseci uvrstila i vijest iz srbijanskih novina da je Dunja Mesić, kći predsjednika Mesića i djelatnica MVP-a, navodno kupila neku tvornicu.

- Teško je dati odgovore na ta pitanja jer je sve što je rečeno istina. Budući da tajnica sljedeći tjedan odlazi na veleposlaničku dužnost u Atenu, lako je moguće da kupuje vrijeme i sve želi prepustiti zaboravu - procjenjuje naš izvor.

Inače, većina europskih zemalja koje drže do sebe ima profesionalnu diplomaciju - karijerne diplomate - dok se kod promjene vlasti politička imenovanja događaju samo na mjestima ministra i zamjenika. Hrvatska se pak ni u jedanaestoj godini svoje diplomacije ne može lišiti navade da slatkastim užitkom života u diplomaciji prestane častiti izabrane i vlasti bliske. Štoviše, i trogodišnjim ili četverogodišnjim ih imenovanjem osigurati i u slučaju promjene vlasti. Tome svjedoči desetak imenovanja potkraj mandata i uoči izbora.

A kruna svega je Tatjana Kralj-Draganić, ugovorna tajnica MVP-a ondje zaposlena od prekjučer, koja sljedeći tjedan odlazi u Atenu.

Koalicijska kadrovska slagalica

Koalicijska slagalica Božu Kovačevića posjela je na veleposlaničko mjesto u Rusiji, kamo se otputio ovih dana. Na njegovo je staro mjesto, ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja, naime, valjalo smjestiti Ivu Banca.

Valjda da bi kao veleposlanik u Indiji u miru mogao nadopunjavati svoja iskustva u transcendentalnoj meditaciji, ideesovac Dino Debeljuh može se osloniti na prvog tajnika veleposlanstva, svoga stranačkog kolegu kojega je poveo premda se niže rangirano osoblje veleposlanstava u pravilu regrutira iz Ministarstva vanjskih poslova. Možda je baš zbog toga prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva u Indiji zadržao svoje mjesto vijećnika u Gradskom vijeću Pule, zlu ne trebalo.

U kanadsku je Missiaugu za konzula poslan saborski zastupnik Mario Livaja.

Glasnogovornica pak LS-a Andrea Feldman friško se okitila predsjednikovom vjerodajnicom za Bugarsku.

Jako diplomatsko mjesto u Berlinu nakon godinu i pol napokon je popunjeno: izlaskom HSLS-a iz vladajuće koalicije, ondje se zaklonila Vesna Cvjetković-Kurelec. (Ro. K.)

Bajić o slučaju

Ugovorni status na određeno vrijeme Tatjana Kralj Draganić rješenjem glavnog državnog odvjetnika nije zamijenjen radom na određeno vrijeme. Riječ je o sporazumnom premještanju iz jednog državnog tijela u drugo, stoji u dopisu Mladena Bajića. MVP predložilo je premještaj, a kako nisu postojale zakonske zapreke, on je prihvaćen.

T. K. Draganić zaposlila se u Državnom pravobraniteljstvu 1999., a kad je pravobraniteljstvo spojeno s Državnim odvjetništvom, preuzeti su svi namještenici. Rješenjem Vlade 6. travnja Draganić je imenovana tajnicom MVP-a i utvrđeno joj je mirovanje radnog odnosa u pravobraniteljstvu, kasnije odvjetništvu.