Novi list: 17. 10. 2003.

Amerikanci otvorili telefon za informacije o Gotovini

ZAGREB – Veleposlanstvo Sjedinjenih američkih država objavilo je jučer da je otvorilo direktnu telefonsku liniju na koju se građani, koji žele doći do novca namijenjenog za podatke što će dovesti do lociranja i uhićenja Ante Gotovine, mogu javljati 24 sata dnevno.

Broj telefona, za Program nagrada za ratne zločince što je dio programa Nagrade za pravdu, je 01 661-2150, pozivni za Hrvatsku 385.

Tako je veleposlanstvo nakon što su se građani tjedan dana javljali na centralu otvorilo novu telefonsku liniju. Kao što smo pisali prošlog tjedna telefonska centrala velesposlanstva SAD-a od trenutka raspisivanja nagrade, odnosno objavljivanja broja telefona na kojem se može prijaviti Gotovinu, postala je učestala meta anonimnih građana koji su se uglavnom zafrkavali i psovali.

Amerikanci su bez konsultacija s MUP-om kao jedan od brojeva na koji se mogu dostaviti podaci navelo i broj centrale MUP-a što su nakon reakcije iz MUP-a povukli. U međuvremenu u MUP-u su potvrdili da je nagrada od 350.000 kuna za informaciju koja bi dovela do uhićenja odbjeglog generala i dalje na snazi. Tu informaciju građani mogu dojaviti policiji uobičajenim putem, na telefon 92 ili u najbližoj policijskoj postaji.

V. C.