Novi list: 18. 10. 2003.

SUDSKI SPOR DOBROSLAVA PARAGE SA “SLOBODNOM DALMACIJOM” I VLADIMIROM ŠEKSOM

Paraga: HDZ je zločinačka organizacija

Prije sam to tvrdio, a i danas tako mislim. Naredili su više ubojstava, među njima i mog suradnika Ante Paradžika. I to nije samo moje mišljenje, pa i Haški sud tvrdi da su zločinci - kazao je Paraga

ZAGREB - Sudski spor između Dobroslava Parage s jedne i “Slobodne Dalmacije” i Vladimira Šeksa s druge strane dovršen je tužiteljevim iskazom, tijekom kojeg je HDZ nazvao zločinačkom organizacijom.

- Prije sam to tvrdio, a i danas tako mislim. Naredili su više ubojstava, među njima i mog suradnika Ante Paradžika. I to nije samo moje mišljenje, pa i Haški sud tvrdi da su zločinci! Ali nikad nisam samog Šeksa tako okarakterizirao, kazao je Paraga sucu Mladenu Ježeku na pitanje je li Šeks bio ponukan da okarakterizira njega “psihičkim bolesnikom” jer je stalno napadao Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Naime, Paraga je tužio splitski dnevnik i Šeksa zbog intervjua potpredsjednika HDZ-a od 9. rujna 2000. godine. Tada je Šeks izjavio da samo psihički bolesnik može kazati da “prijeti val političkog nasilja i ubojstava”, što je Paraga izjavio. Povod takvoj Paraginoj izjavi bilo je ubojstvo Milana Levara. Zbog Šeksove tvrdnje predsjednik HSP-a 1861. od njega i “Slobodne Dalmacije” traži 100.000 kuna.

Jučerašnja rasprava počela je nesporazumom oko mirenja. Šeks je sudu poslao dopis u kojem tvrdi da ne dolazi na ročište jer je u tijeku postupak mirenja među strankama. Kako je Paraga to nazvao običnim izigravanjem, sudac je saslušao tužitelja.

Paraga je u svom iskazu naveo da je sporni članak pročitao veliki broj Ijudi, posebno u Dalmaciji. Dosta ih je i zvalo da ga “s ogorčenjem pitaju je li pročitao tekst”. Tužitelj je ustvrdio i da je par dana nakon intervjua primio anonimno prijeteće pismo u kojem se njega, Račana, Mesića i još nekoliko osoba osuđuje na smrt.

- Zbog toga je i policija dva i pol mjeseca nadzirala mene i moju obitelj, jer su smatrali da stvarno može doći do pokušaja ubojstva, kazao je Paraga, dodajući da mu je i najstariji sin imao problema u školi zbog svega toga. Oca su mu nazivali izdajnikom Hrvatske, ali i ustašom.

Sudac Ježek na kraju rasprave zaključio je slučaj, a presudu će strankama dostaviti u pismenom obliku.

Danko RADALJAC