Vjesnik: 18. 10. 2003.

Paraga: »HDZ je zločinačka organizacija, a to tvrdi i Haag«

ZAGREB, 17. listopada - Na Općinskom je sudu u petak dovršen sudski postupak između predsjednika Hrvatske stranke prava 1861 te »Slobodne Dalmacije« i člana predsjedništva HDZ-a Vladimira Šeksa.

Tužitelj Paraga tako je u petak dao svoj iskaz u kojem je između ostaloga HDZ nazvao zločinačkom organizacijom. »To sam tvrdio prije, a i danas tako mislim«, izjavio je Paraga i dodao kako su naredili više ubojstava, među njima i njegovog suradnika Ante Paradžika.

»To nije samo moje mišljenje, pa i haški sud isto tvrdi da su zločinci«, istaknuo je pravaš.

Paraga je tužio splitski dnevnik i Šeksa zbog intervjua potpredsjednika HDZ-a od 9. rujna 2000. godine u kojem je Šeks izjavio da samo psihički bolesnik može reći da »prijeti val političkog nasilja i ubojstava«. Zbog te tvrdnje predsjednik HSP 1861. od Šeksa i »Slobodne Dalmacije« traži 100.000 kuna.

Sucu Ježeku neposredno prije rasprave Šeks je poslao dopis u kojem se navodi da ne dolazi na rasprave jer je u tijeku mirenje među strankama. Kako je Paraga to nazvao »običnim izigravanjem«, sudac ga je saslušao.

Paraga je naveo da je nekoliko dana nakon intervjua primio anonimno prijeteće pismo u kojem se njega, Račana, Mesića i još nekoliko osoba osuđuje na smrt. To je potvrdio i podatkom da je policija dva i pol mjeseca nadzirala njega i obitelj, jer su smatrali da uistinu može doći do pokušaja ubojstva.

Nakon saslušanja sudac je zaključio raspravu, a presudu će stranke u postupku dobiti pismenim putem.

Mladen Bokulić