Vjesnik: 20. 10. 2003.

Umro Alija Izetbegović

SARAJEVO, 19. listopada (Od Vjesnikova dopisnika) - Alija Izetbegović (78), bivši predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, umro je u nedjelju u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu. Smrt je nastupila kao posljedica teških srčanih smetnji, koje su dodatno pogoršane ozljedama što ih je Izetbegović zadobio prilikom pada u svom domu 10. rujna ove godine, kada je slomio četiri rebra.

Izetbegović je tada hospitaliziran, a unatoč naporima liječničkoga konzilija, na čijem čelu je bio ravnatelj Kliničkog centra Ismet Gavrankapetanović, došlo je do posttraumatskih komplikacija i od sredine rujna Izetbegovićevo zdravstveno stanje bilo je kritično.

Početkom listopada, nakon kratkotrajnog poboljšanja, Izetbegović je s Traumatološke prebačen na Kliniku za bolesti srca, gdje je skrb o njegovu zdravlju preuzela ekipa vodećih bosanskohercegovačkih kardiologa. Ipak, sredinom prošloga tjedna pojavili su se novi znaci srčane insuficijencije praćeni otežanim disanjem.

Kako je priopćio liječnički konzilij, Izetbegović je umro u nedjelju u 14 sati i 25 minuta. Vijest o smrti počasnoga predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) objavili su svi vodeći elektronički mediji u BiH. Federalna Televizija (FTV) prekinula je program i emitirala izvanrednu emisiju vijesti, a neke privatne TV-postaje u Sarajevu počele su emitirati poseban program posvećen uspomeni na bivšega bošnjačkoga lidera.

Izetbegović je rođen 8. kolovoza 1925. godine. U komunističkoj Jugoslaviji dva puta je osuđen zbog navodnog islamskog fundamentalizma, a na prvim demokratskim izborima u BiH 1990. godine izabran je za prvog predsjednika tada sedmeročlanog Predsjedništva BiH. Iz aktivnog političkog života povukao se u listopadu 2001. godine, obrazlažući to narušenim zdravljem.

Alenko Zornija