Novi list: 21. 10. 2003.

AFERA U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA – TATJANA KRALJ, RASTROŠNA VELEPOSLANICA U GRČKOJ, TROŠI NOVAC POREZNIH OBVEZNIKA NA LUKSUZNI TALIJANSKI NAMJEŠTAJ

Za smještaj nezakonite veleposlanice 100.000 eura

Suprotno tvrdnjama MVP-a i ministra Picule, Tatjana Kralj-Draganić imenovana veleposlanicom u Grčkoj protivno slovu i sadašnjeg i starog pravilnika, jer je u MVP premještena iz Državnog odvjetništva tek 15. listopada ove godine

Piše: Denis ROMAC

ZAGREB – Iako je Dijana Pleština nakon skandala sa svojim nezakonitim imenovanjem za veleposlanicu za razminiranje u MVP-u dala ostavku, nova hrvatska veleposlanica u Grčkoj Tatjana Kralj-Draganić, iako je i ona nezakonito na svojoj funkciji, i ne razmišlja o ostavci. Kako doznajemo od našeg izvora u Ministarstvu vanjskih poslova, vodstvo naše diplomacije nije govorilo istinu kada je na novinarskom brifingu u petak tvrdilo da je Kralj-Draganić postavljena u zvanje veleposlanice prema starom pravilniku gdje uvjet od devet godina službe u vanjskim poslovima nije naveden. Naime, i u prijašnjem pravilniku naveden je isti uvjet za status veleposlanika, i to u 71. članku pravilnika, dok je u sadašnjem pravilniku ta odredba u članku 57!

Iako novopečena veleposlanica, kao ni Dijana Pleština, ne ispunjava taj zakonski uvjet, Tatjana Kralj-Draganić u punim je pripremama za preseljenje na visoku dužnost u Grčku.

Veliki apetiti

Kako doznajemo od našeg dobro obaviještenog izvora, nova je veleposlanica odbila stanovati u dosadašnjoj službenoj rezidenciji veleposlanstva u Ateni, pa je unajmljena nova rezidencija čija je cijena najma nekoliko puta veća od dosadašnje (rezidencija je mjesto stanovanja veleposlanika i njegove obitelji, odvojeno od veleposlanstva). No, to nije jedini dodatni trošak što ga je napravila veleposlanica Kralj-Draganić, koja je dosad bila na funkciji tajnice MVP-a.

Opremanje novoiznajmljene rezidencije obavilo je tajništvo MVP-a dok je na njegovom čelu bila upravo Tatjana Kralj-Draganić, a za rezidenciju je kupljen skupocjen talijanski namještaj. Prema našim izvorima, koji su šokirani rastrošnošću dosadašnje tajnice MVP-a, i to u vrijeme proklamirane štednje u trošenju proračunskih sredstava, opremanje odaja službene rezidencije Tatjane Kralj-Draganić novim namještajem koštat će porezne obveznike čak 40 tisuća eura.

Osim za svoju rezidenciju, nova je veleposlanica inzistirala na novom namještaju i za veleposlanstvo, a njezinoj je želji, treba li reći, udovoljeno.

Sve je protuzakonito

No, to još nije sve. Budući da je u cjelokupnu operaciju seljenja Tatjane Kralj-Draganić uključen transport brodom i kamionima, te utovar i istovar namještaja za rezidenciju i veleposlanstvo, s dodatnim troškovima dnevnica i hotela za vozače, sveukupni troškovi 'stambenog zbrinjavanja' Tatjane Kralj-Draganić u Ateni dosegnuli su astronomskih 100 tisuća eura. Cjelokupnom operacijom rukovodi tajništvo MVP-a, uz, prema našim izvorima, punu informiranost ministra Tonina Picule.

Tatjana Kralj-Draganić prvotno je namjeravala zgradu veleposlanstva u Ateni pretvoriti u svoju vlastitu rezidenciju, dok bi se djelatnici i veleposlanstvo preselili u stan u višestambenoj zgradi. Budući da se ta inicijativa izjalovila, za svoju rezidenciju iznajmila je vilu s vrtom.

Međutim, naši izvori u MVP-u tvrde da je nezakonito ne samo imenovanje Tatjane Kralj-Draganić za veleposlanicu u Grčkoj, nego i njezina dosadašnja funkcija tajnice MVP-a, budući da nam je dano na uvid rješenje o premještaju službenika kojim glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tek 15. listopada ove godine premješta Tatjanu Kralj-Draganić iz Državnog odvjetništva na službu u MVP. Naime, pitaju se zabrinuto u MVP-u, jesu li rješenja i upravni akti što ih je tajnica MVP-a u zadnje dvije godine potpisivala valjani? Ili su možda protupropisni, budući da ih je donosila osoba koja uopće nije bila zaposlena u instituciji u čije ime ih je donosila? Što ako se oni na koje se odnose rješenja odluče masovno tužiti MVP?

Šikaniranje zaposlenih

Ljutita zbog curenja podataka iz MVP-a, Tatjana Kralj-Draganić sazvala je kolegij na koji je pozvala Obavještajnu upravu, nakon kojeg su djelatnici MVP-a podvrgnuti prisluškivanju, a pregledava im se i elektronska pošta. V.d. načelnika odjela za sigurnost Neven Bošnjak naložio je svim djelatnicima MVP-a da dostave brojeve službenih, ali i privatnih mobitela, faxova i e-mail adresa i privatnih adresa, kako bi »svi djelatnici bili dostupni dežurnim operaterima«. Također su upozoreni da bez odgode prijave svaku promjenu tih podataka. Djelatnici se pitaju je li to zadiranje u njihova ustavna i ljudska prava, no o tome nitko ne govori naglas, što je i razumljivo s obzirom na atmosferu koja vlada u Piculinom MVP-u.