Vjesnik: 21. 10. 2003.

Hrvatska po slobodi medija s 33. mjesta pala na 69., koje dijeli s Tanzanijom

ZAGREB, 20. listopada - Međunarodna organizacija Reporteri bez granica objavila je u ponedjeljak izvješće o slobodi medija u svijetu u kojem je Hrvatska svrstana na 69. mjesto, mnogo lošije nego prošle godine, kad je bila na 33. mjestu. Hrvatska u regiji po slobodi medija stoji bolje samo od SCG-a, koji je na 85. mjestu. Niže je rangirana i od Albanije (34), BiH (37) i Makedonije (51), kao i od Slovenije koja je na visokom 20. mjestu. Svoje 69. mjesto Hrvatska dijeli s Tanzanijom. U izvješću se ne navode razlozi drastičnog pada Hrvatske na ljestvici.

Popis je ove godine obuhvatio 166 zemalja, a sastavljen je na temelju odgovora na niz pitanja o kršenju slobode medija postavljenih novinarima, istraživačima, pravnicima i aktivistima za ljudska prava.

Prvo mjesto, kao i lani, dijele Finska, Island, Nizozemska i Norveška, a posljednje, 166., zauzela je Sjeverna Koreja. Najgora situacija za slobodu medija je u Aziji, gdje se osam zemalja svrstalo među 10 najgorih - Sjeverna Koreja, Burma, Laos, Kina, Iran, Vijetnam, Turkmenistan i Butan. Pretposljednje mjesto zauzela je Kuba.

Najgora situacija u Africi je u Eritreji (162.), a zbog sukoba se pogoršala situacija u Obali Bjelokosti i Liberiji.

Kao i 2002., popis pokazuje da ne postoji povezanost slobode medija s gospodarskim razvojem zemlje. Među prvih 50 zemalja nalaze se neke od najsiromašnijih zemalja, poput Benina (29.), Istočnog Timora (30.) i Madagaskara (46.). Pedeset zemalja koje najmanje drže do slobode medija uključuju bogate zemlje kao što su Bahrein (117.) i Singapur (144.).

Popis u slučaju SAD-a i Izraela radi razliku između situacije u zemlji i ponašanja u inozemstvu. SAD je tako svrstan na 31. mjesto prema poštivanju slobode medija na njihovu teritoriju, dok su zbog odgovornosti za pogibiju nekoliko novinara u Iraku svrstane na 135. mjesto. Izrael je, pak, na 44. mjestu po situaciji unutar svojih granica, dok je zbog ponašanja svoje vojske na okupiranim palestinskim teritorijima na 146. mjestu.

Zemlje Europske unije dobro su ocijenjene, osim Italije (53.) i Španjolske (42.), dok je Francuska je na 26. mjestu zbog zastarjelog zakona o kleveti, osporavanja prava na zaštitu izvora i čestog pritvaranja novinara.

Od deset zemalja budućih članica EU-a najbolje je plasirana Letonija (11), a slijede Češka, Estonija i Slovačka na 12. mjestu. Litva je na 17., Slovenija na 20., Mađarska na 21., a Poljska na 33. mjestu, dok je najlošije plasiran Cipar (83.). Službeni kandidati za članstvo u Uniji - Bugarska, Rumunjska i Turska - nalaze se na 34., 59. i 115. mjestu. Bugarska svoju poziciju dijeli s Albanijom.

Rat u Iraku imao je velik utjecaj na ograničavanje slobode medija u arapskim državama. Najbolje stoji Kuvajt (102.), koji je na čelnoj poziciji u arapskom svijetu zamijenio Libanon (106.). Saudijska Arabija (156.), Sirija (155.), Libija (153.) i Oman (152.) slobodu medija ograničavaju na sve moguće načine. Situacija je i dalje zabrinjavajuća u Rusiji (148.), Ukrajini (132.) i Bjelorusiji (151.).

Sloboda medija u središnjoj Aziji gotovo i ne postoji. Osim državnom nasilju, novinari su u nekim zemljama izloženi i nasilju političkih stranaka, mafije i gerilaca (Bangladeš, Kolumbija, Filipini) ili se, kao u slučaju Nepala, znaju naći u vatri snaga sigurnosti i pobunjenika. (Hina)