Vjesnik: 21. 10. 2003.

Start s utegom prošlosti

SANJA KAPETANIĆ

Izbori su raspisani. Glavni suparnici Ivica Račan, Ivo Sanader i Zlatko Tomčić u pravu završnicu predizborne kampanje ulaze s različitim prednostima i nedostacima vezanim za svoj donedavni i sadašnji formalni položaj.

Račanova najveća prednost je premijerski položaj koji mu otvara dodatni medijski prostor »po sili funkcije«. Najbolje će se to osjetiti za vrijeme posjeta njemačkoga kancelara Gerharda Schrödera i posjeta zahvale hrvatskih dužnosnika Papi u Vatikanu. S druge strane, kao vođi dosadašnje vlasti, najveći uteg mu je razočaranje birača koji su 3. siječnja očekivali više nego što su do sada dobili, pa će mu dio kampanje nužno biti obranaški, što rijetko donosi glasove.

Sanader je u kampanju krenuo neopterećen neispunjenim obećanjima iz prošle kampanje, jer nije bio na vlasti. Punom snagom kreće u napad, a kolege ga predstavljaju kao budućeg premijera koji će u Hrvatsku uvesti red kao što je red uveo i u svoju stranku. Osim što to obećanje smrdi na »čistke«, Sanaderov problem jest i taj što se uz njega, kao reprezentacija novog i drukčijeg HDZ-a, pojavljuju osobe koje su visokopozicionirane u stranci bile i prije 2000. Novih lica nema. A da bi formirao vladu, Sanader će u koaliciju morati uvući i neke bivše kolege, koji su u međuvremenu osnovali nove stranke, pa će vlada nužno biti sastavljena baš od starih, dobro nam poznatih HDZ-ovaca. Protivnici će sigurno znati kako ukazati na to.

Tomčić je, pak, u poziciji koja mu omogućava da i on pokuša »naplatiti« dobre poteze vlasti, ali će sasvim sigurno pokušati izvući što više od činjenice da je posljednjih godinu i pol mandata njegov HSS pomno brinuo da se predstavi kao vladajuća stranka koja je štošta htjela učiniti drukčije, ali joj partneri nisu dali. Omrznuta privatizacija i isključivi gospodarski pojas su najbolji primjeri za to.

Gledano prema mogućim postizbornim koalicijama, stranke aktualne vlasti trudit će se birače uvjeriti da je najgore iza nas, da mogu bolje i da zaslužuju još jedan mandat kako bi Hrvatsku doveli do cilja prema kojem su je pokrenuli (EU) jer to ne može učiniti protivnik koji je ostao ona ista stranka koju su odbacili 2000. A čelnici desne koalicije, pogotovo oni s korijenjem u HDZ-u, pokušat će birače uvjeriti da sa starim HDZ-om nemaju puno veze i da njihov izbor ne bi bio povratak unazad.