Vjesnik: 22. 10. 2003.

Josip Bozanić kardinal

Crvena boja kardinalske odore podsjeća na boju krvi koja je simbol ljubavi prema Isusu i njegovoj crkvi koja ne poznaje granice. Velik je dar koji vam darujemo, ali je velika i odgovornost koju on nosi, poručio je Sveti Otac novim kardinalima / Bozanićevo proglašenje kardinalom popraćeno pljeskom oko tisuću hodočasnika iz cijele Hrvatske

RIM, 21. listopada (Od posebnoga Vjesnikova izvjestitelja) - Na javnom konzistoriju u utorak na Trgu svetog Petra papa Ivana Pavao II. proglasio je 30 novih kardinala, među kojima i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, koji je tim činom uvršten u Zbor kardinala Katoličke crkve. Ime jednoga od novoimenovanih kardinala Papa je zadržao »in pectore«, u srcu, i njegovo će ime objaviti kada za to bude pogodno vrijeme.

Na svečanosti Bozanić je, u skladu s tradicijom, od Svetog Oca kao novi kardinal dobio crvenu kapicu i titulu pokrovitelja crkve svetog Jeronima u Rimu. Naime, svaki kardinal osim kapice dobiva i jednu rimsku crkvu, a Bozaniću je, dakle, kao naslovna, dodijeljena hrvatska crkva sv. Jeronima, koja je bila i naslovna crkva pokojnom hrvatskom kardinalu Franji Kuhariću.

Sa svim novim kardinalima Papa se rukovao u ime mira, a kardinali su potom izgovorili prisegu kojom su se obvezali na vjernost Crkvi i Papi.

Konzistoriju je nazočio i državni tajnik Svete Stolice Angelo Sodano, biskupi i kardinali iz cijeloga svijeta, a hrvatski državni vrh predstavljali su potpredsjednik Vlade Goran Granić i hrvatski veleposlanik u Vatikanu Franjo Zenko.

U svom obraćanju Papa je kazao da primanje 30 novih kardinala naglašava raznolikost rasa i kultura kršćanskog svijeta. »Crvena boja kardinalske odore podsjeća na boju krvi koja je simbol ljubavi prema Isusu i njegovoj crkvi, koja ne poznaje granice. Velik je dar koji vam darujemo, ali je velika i odgovornost koju on nosi«, poručio je, među ostalim, Papa novim kardinalima. Blagoslovivši kardinale, Sveti Otac istaknuo je da su neki od njih njegovi bliski suradnici u rimskoj kuriji, a ostali su svoj rad posvetili obrani katoličke doktrine i širenju ekumenskog dijaloga.

U ime novih kardinala Papi se zahvalio dosadašnji tajnik za odnose s državama, nadbiskup Jean-Louis Tauran naglasivši da im je ukazana velika čast te da im je jedina ambicija pridonijeti razvoju Crkve u trećem mileniju. »Gledajući vas, znamo da Crkva živi za Isusa Krista«, kazao je Tauran Svetom Ocu zahvalivši mu što ih vodi već 25 godina te rekao da na njih može računati i u budućnosti.

Bozanićevo proglašenje kardinalom na Trgu svetoga Petra bilo je popraćeno velikim pljeskom hrvatskih vjernika. Na Trgu se okupilo oko tisuću hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske od kojih je više od 200 vjernika došlo iz Vrbnika, rodnog mjesta kardinala Bozanića. Konzistorij je završen zajedničkom molitvom.

Nakon konzistorija, Goran Granić je za Vjesnik izjavio da je za Hrvatsku velika čast imati kardinala. Dodao je da je to velika počast i nadbiskupu Bozaniću, ali i svim katolicima u Hrvatskoj.

»Na taj način Hrvatska sudjeluje u specifičnom duhovnom odnosu s univerzalnom crkvom. Veoma je važan kontinuitet jer Zagrebačka nadbiskupija već ima četvrtoga kardinala u neprekinutom nizu. Bozanićevi prethodnici su obilježili proteklo stoljeće i vjerujem da će se kardinal Bozanić časno nositi s tom odgovornom dužnosti u novom vremenu slobodne Hrvatske, koja očekuje da će postati dijelom ujedinjene Europe«, istaknuo je Granić. Prema njegovim riječima, dobri odnosi sa Svetom Stolicom Hrvatskoj mogu pomoći na putu prema Europskoj uniji jer Sveta Stolica uživa veliki ugled u zemljama Unije. »Svi u Europi prihvaćaju misiju Svetoga Oca i vjerujem da on pomaže Hrvatskoj da lakše prevlada barijere koje stoje na putu ulaska u EU«, naglasio je Granić.

Veleposlanik Zenko smatra da je Bozanićevo imenovanje kardinalom velika čast za hrvatsku Crkvu i cjelokupni hrvatski narod. Dodao je da vjeruje kako će od toga biti i društvene i političke koristi.

Na središnjem vatikanskom trgu Papa bi u srijedu prijepodne trebao predvoditi misu kojoj će nazočiti svi novi kardinali. Tom će im prigodom Sveti Otac uručiti i kardinalske prstene.

Boris Orešić