Novi list: 22. 10. 2003.

PRESICA ČELNIKA HSP-a 1861. U SPLITU

Paraga: Povezanost SDP-a i HDZ-a

SPLIT – U splitskom gradskom parlamentu jedan je vijećnik ponudio oporbi predvođenoj HDZ-om svoj glas presudan za smjenu aktualne SDP-ove koalicije, a HDZ je to odbio. Ista takva povezanost HDZ-a i SDP-a postoji i na državnoj razini, zbog čega SDP nije ni izvršio predizborna obećanja, niti je taknuo, a kamoli sankcionirao vrh HDZ-ova pretvorbeno-privatizacijskoga kriminala, izjavio je jučer u Splitu Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861.

– Račanova Vlada nije ispunila svoj predizborni program. Obećali su detuđmanizaciju Hrvatske, ulazak u EU i NATO, reviziju pretvorbe i vraćanje opljačkanog, a ništa od toga nisu napravili. SDP je time u potpunosti izigrao povjerenje »sponzora« ove koalicijske vlasti, na čelu s bivšim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj, Montgomeryjem, koji je i kreator te koalicije, rekao je Paraga. On je najavio da će HSP 1861., iako već tri godine u medijskoj blokadi, izaći na izbore sa samostalnom listom.

– Pojavit ćemo se na izborima samo demonstrativno. Jasno je da u toj farsi mi nemamo što tražiti. Glede izbornih rezultata, Paraga je izjavio:

– Bez obzira na predznak stranke koja će formirati novu vladu, u Hrvatskoj se nakon izbora neće ništa promijeniti. Ako se general Ante Gotovina ne preda, nećemo ući u Europsku uniju do 2007., što i SDP i HDZ trebaju otvoreno reći, umjesto što varaju narod praznim obećanjima, rekao je Paraga ističući kako je upravo SDP svojim nedjelovanjem »omogućio HDZ-u, koji se nije reformirao, da se najavljuje kao izborni pobjednik, iako nije položio račune za sve ono što je počinio tijekom deset godina vladanja Hrvatskom«.

Z. K.