Slobodna Dalmacija: 22. 10. 2003.

TUŽITELJ KEN SCOTT IZVIJESTIO ODVJETNIKA NENADA BOBANA

Džanka Haag stavio ad acta

Zoran ŠAGOLJ

SPLIT - Haaško tužiteljstvo protiv umirovljenoga general bojnika Hrvatske vojske Luke Džanka neće podignuti nikakvu optužnicu. Takvu informaciju Džankovom odvjetniku Nenadu Bobanu u ponedjeljak je u telefonskom razgovoru osobno priopćio tužitelj Ken Scott koji je hrvatskoga general bojnika i ispitivao u svojstvu osumnjičenika koncem srpnja ove godine u zagrebačkom uredu Haaškog suda.

- Tužitelj me u ponedjeljak ujutro nazvao u moj ured i priopćio vijest da protiv generala Džanka neće biti podignuta nikakva optužnica na Haaškom sudu. Dali su mi ovlaštenje da o tome obavijestim mog klijenta i, ako smatram potrebnim, javnost - rekao nam je odvjetnik Boban.

- Bez obzira što sam ja kao branitelj i čovjek koji osobno poznaje generala Džanka iz vremena rata, bio potpuno uvjeren da nije osoba koja bi mogla počiniti ratni zločin, pa ni onaj tzv. zapovjedne odgovornosti, bio sam iznenađen ovom obavijesti s obzirom na način komunikacije. Činjenicu da me osobno nazvao tužitelj da mi priopći tu obavijest iščitavam kao namjeru da se tim putem pošalje poruka da se pred haaškim tužiteljstvom može obraniti već u fazi istrage, ako se prezentiraju činjenice - komentirao je Boban.

Haaško tužiteljstvo teretilo je generala Džanka za kršenje humanitarnog prava na Južnom bojištu, gdje je od 1991. do 1993. godine bio jedan od zapovjednika. Prema riječima samoga Džanka, nakon dvodnevnog zagrebačkog saslušanja ovoga ljeta, haaške tužitelje najviše je zanimalo njegovo djelovanje u Bosni i Hercegovini, konkretnije Hercegovini. Još tada Džanko je tvrdio kako su on i odvjetnik mu Boban obavili dobro svoj posao i da je veliki optimist oko ishoda cijeloga slučaja.

Inače, general Džanko, nakon što je Tužiteljstvo zatražilo razgovor s njime, odmah izjavio da će se na njega odazvati. Tijekom priprema za saslušanje pojavili su se problemi s dokumentima potrebnim za svjedočenje koje je njegov odjetnik zatražio iz arhiva Ministarstva obrane, Vlade i Ureda predsjednika. Od osam zatraženih dokumenata, pri čemu je šest bilo zapovijedi načelnika Glavnoga stožera HV-a, odvjetnik Boban je u uoči samoga salušanja dobio samo dva, te jedan koji nije tražio.

Za nedavnoga intervjua Slobodnoj Dalmaciji odvjetnik Boban je kazao kako očekuje novi krug razgovora s haaškim istražiteljima, a do njih je trebalo doći koncem rujna ili početkom listopada. Nakon što je u ponedjeljak odvjetniku priopćeno da protiv Džanka neće biti podignuta nikakva optužnica, očito je da dodatnoga saslušanja neće biti.

- Očekivao sam da ćemo još obaviti razgovore na temu Bljeska. Pretpostavljam da su materijale koje je trebalo raščistiti, raščistili za razgovora s osobama iz drugih predmeta - rekao je Boban.

Također nam je prepričao još neke zanimljive detalje iz telefonskog razgovora koji je u ponedjeljak vodio s tužiteljem Scottom.

- Interesiralo ga je da li je obrana dobila dokumente koje smo tražili u srpnju, na što sam ja rekao da ih vlasti ili nemaju ili im je nezgodno dati ih. Također ih je zanimalo odakle se pojavljuju informacije o novim optuženicima - ispričao nam je Boban.

Džanko: Branio sam se od svojih!

- Ja sam danas presretan, ponovno rođen čovjek. Imao bih puno toga reći i o tomu ću otvoreno progovoriti kada dođe vrijeme. Ipak, moram reći da sam se ja branio od svojih zbog lažnih izjava i dokumenata koji su u Herceg-Bosni bili sastavljeni od strane tamošnjih sigurnosnih službi koje su bile uvezane sa sigurnosnim službama u Hrvatskoj. Sva dokumentacija koju sam ja tražio je nestala. Ama baš nitko mi nije pomogao od sadašnjih vlasti u Hrvatskoj. Pružili su mi pomoć jedino čelnici iz desnih stranaka, HDZ-a i drugih, a jedini političar koji je ponudio pomoć bio je Dobroslav Paraga. Praktično mi je jedino pomogao moj odvjetnik Neno Boban, i to besplatno - rekao nam je u telefonskom razgovoru umirovljeni general bojnik Luka Džanko. Za brojne riječi potpore zahvalio je običnim ljudima, svećenicima ...