Novi list: 23. 10. 2003.

OKRIVLJENICI IZ GOSPIĆKE SKUPINE PODNIJELI ŽALBE NA PRESUDE

Norac traži novo suđenje

RIJEKA – Mirko Norac se žalio na presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad gospićkim civilima 1991. Traži ukidanje sadašnje presude i novo suđenje. Na presudu se već žalio i trećeoptuženi Stjepan Grandić, osuđen na 10 godina zatvora, koji traži smanjenje kazne.

Saznajemo da će se, naravno, žaliti i prvooptuženi Tihomir Orešković koji je osuđen na 15 godina zatvora. Njegova žalba će biti poslana ovih dana jer su oni kasnije primili presudu pa im je i rok za žalbu duži. I on će tražiti ukidanje presude i u konačnici oslobođenje. Županijski državni odvjetnik Drago Marincel je potvrdio da su i oni jučer poslali žalbu na presudu, nije želio ulaziti u pojedinosti, ali je rekao da su se žalili na duljinu kazni te na oslobađajuću presudu za Rožića. Prepričano, oni traže veće kazne i ponovno suđenje za odvođenje i likvidaciju trojice civila iz Karlobaga. Novo suđenje svakako traže za Rožića jer je na ranijem oslobođen, ali vjerojatno i za Norca i Oreškovića za dio optužbi koji ih je teretio da su se dogovorili i Rožiću naredili ta odvođenja.

Norčev odvjetnik Tomislav Sabljar tvrdi da je dvadesetak stranica žalbe o ustroju vojske sastavio Norac. Odvjetnici su u žalbi naveli da general nije sudjelovao u zatočenju civila, nije popisivao niti naređivao popise civila, niti je izdavao zapovijedi koje se tiču civila i njihova stradanja, nije bio na takozvanom smrtonosnom sastanku, ni na nekom drugom sastanku na kojem je navodno dogovorena likvidacija civila. Bavio se vojnim pitanjima, obranom Gospića i Like, te je sretan i ponosan što je u tome bio uspješan, kaže njegov odvjetnik.

I. MIKULIČIĆ