Slobodna Dalmacija: 23. 10. 2003.

VLADIN SAVJET ZA SURADNJU S HAAGOM BEZ SAZNANJA O NARAVI PROŠIRENJA INKRIMINACIJA PROTIV GOTOVINE

O novoj optužnici odluka za sedam dana

ZAGREB - Proširenje optužnice protiv generala Ante Gotovine sigurno je reakcija na otkriće da se u optužnici potkrala greška s dvije žrtve za koje se pokazalo da su žive - komentirao je za naš list Goran Mikuličić, pravni zastupnik Vlade u slučaju Gotovina.

Najavu glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte, izrečenu u ponedjeljak navečer za boravka u Londonu da će iz optužnice izbaciti dvije sporne osobe za koje se pokazalo da su žive, a umjesto njih proširiti optužnicu, Mikuličić je saznao tek jučer od hrvatskih novinara. Ni do Vladina Savjeta za suradnju s Haaškim sudom nije stigla ta informacija. "Tako ne mogu reći u kojem smjeru ide to proširenje optužnice ni na što se odnosi, ali moram reći da je to diskrecijsko pravo tužiteljice i uobičajena praksa", rekao je Mikuličić.

Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić poslao je u utorak zahtjev Haaškom sudu da odbaci promijenjenu optužnicu za Gotovinu i tako odbaci optužbe za etničko čišćenje Srba iz Hrvatske i zločine navodno počinjene nakon završetka akcije Oluja. Promijenjena optužnica navodno je već podnesena haaškim sucima koji bi je trebali potvrditi u roku od sedam dana.

U novoj optužnici navodno su povučena imena dviju žrtvi za koje je u međuvremenu utvrđeno da su žive, a nadopunjena je imenima drugih žrtava čiji je identitet naknadno utvrđen.

"Mislim da se neoprezno istrčalo s imenima ove dvije osobe za koje se utvrdilo da su žive. To su mogli biti aduti u sudskom postupku", ističe Mikuličić, a Čedo Prodanović, branitelj drugog haaškog optuženika generala Rahima Ademija, ističe kako je Haaško tužiteljstvo dva puta mijenjalo optužnicu protiv Ademija nakon što su dostavljeni dokazi o tome da su neke navedene žrtve ipak žive.

"Oni su onda micali te osobe iz optužnice, ali nisu povlačili cijelu optužnicu. To je uobičajena promjena u skladu s novim činjenicama", ističe Prodanović, dodavši kako to uopće nije osnova za potpuno povlačenje optužnice.

"Pa ne može se zbog dvije osobe povući optužnica. A što je s ostalim žrtvama? Sada su zamijenili one koji nisu pokojni sa stvarno pokojnima, što nije veliki grijeh u ovako opsežnom postupku. Uostalom, ni proširenje optužnice ne mijenja puno na stvari", istaknuo je branitelj generala Ademija, primijetivši kako su prijedlozi Luke Mišetića ponekad doista originalni.

Goran Mikuličić, s druge strane, smatra da Mišetićevi zahtjevi imaju svoju ulogu. On vjeruje da Gotovinini odvjetnici traže i najmanju mogućnost kako bi povukli ili promijenili optužnicu. "Odnosno, da u nekom pravnom vakuumu eventualno omoguće Gotovini saslušanje u svojstvu osumnjičenika. Teoretski, takav zahtjev pije vodu, ali ako nema jake volje od Tužiteljstva, ništa se neće napraviti", kaže pravni zastupnik Vlade.

Budući da je Carla del Ponte na otkriće dviju navodnih žrtava reagirala proširenjem optužnice, teško je vjerovati u dobru volju Tužiteljstva. Osobito ne nakon svega što se dogodilo u protekle dvije godine, a pogotovo u posljednjih mjesec dana. Čedo Prodanović primijetio je kako ni ono silno inzistiranje na pristupu dokumentaciji od Gotovininih odvjetnika ne znači ništa. "Procesno, oni tu dokumentaciju ne mogu koristiti dok nisu registrirani kao branitelji na Haaškom sudu i ne postanu stranke u postupku. Mogu je samo proučavati u svojim kabinetima", kaže on, dodavši kako branitelji time neće biti ni u kakvoj prednosti pred tužiteljima. "Zar oni misle da tužitelji nemaju te dokumente? Pa na temelju njih sastavili su optužnicu!", zaključuje Prodanović.

Tomislav KLAUŠKI