Slobodna Dalmacija: 24. 10. 2003.

ODVJETNIK ANTE GOTOVINE UPUTIO ZAHTJEV HAAŠKOM TRIBUNALU

Mišetiću status prijatelja Suda?

WASHINGTON - Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine kojem su glasnogovornici Haaškog suda zanijekali pravo da Sudu podnosi zahtjeve budući da nema status branitelja, rekao je da je zahtjev za odbacivanjem optužnice protiv Gotovine podnio kao prijatelj suda. Mišetić je podnio u srijedu zahtjev Haaškom sudu da odbaci izmijenjenu optužnicu protiv Gotovine.

"Ja sam podnio podnesak kao amicus curiae (prijatelj suda), a ne kao branitelj generala Gotovine", rekao je Mišetić. On je u istom podnesku zatražio od nadležnog suca da prizna njegov status kao prijatelja suda. Argumentirajući svoj zahtjev, Mišetić navodi da je Haaški sud u slučaju Radovana Karadžića već dopustio pojedincima da kao amicus curiae podnose podneske i prije Karadžićeva uhićenja i izručenja Sudu.

Mišetić je kazao kako ga Sud ne priznaje kao branitelja Gotovine, ali ga priznaje kao njegova odvjetnika. Osim toga, kaže Mišetić, ICTY je prije sedam mjeseci priznao Bosiljka Mišetića kao branitelja generala Janka Bobetka i naredio da mu se uruči optužnica protiv Bobetka. Mišetić je početkom mjeseca u svojstvu prijatelja suda podnio zahtjev Haaškom sudu da odbaci optužbu protiv Gotovine za smrt dvije osobe za koje se utvrdilo da su žive. Tužiteljica Del Ponte je u svojoj izmijenjenoj optužnici protiv Gotovine izbacila taj dio. Mišetić drži da je to reakcija na njegov zahtjev Sudu.