Slobodna Dalmacija: 24. 10. 2003.

Barometar

Saša LJUBIČIĆ

Danima mi ne izlazi iz glavurde ono Stankovićevo elektronsko propitkivanje javnosti. U emisiji, u kojoj je gostovala Dijana Pleština, supruga Račanova, ničim nije osporeno da se u njezinu slučaju radilo o nepotizmu, a građanstvo je debelom većinom glasova potvrdilo da je, naprotiv, gđa Dijana u pravu?! Kako se ne slažem s tim, malo sam lecnuo ramenima, i promislio kako sam očito zabucao u procjeni. A, onda je dvije emisije poslije gostovao Canjuga. Taj HDZ-ov klaun, koji je čak priznao da je bio šteker kojega je Tuđman "očinski" ćušnuo pred kolegama, čovjek koji je ratovao s Boysima i izigrao rezultate lokalnih izbora u Zagrebu, po izboru građana proglašen je, zamislite, dobrim političarom!

I ne vjerujem da je to namještaljka; ljudi zovu, kompjuoer bilježi, i to je, po meni, vjerodostojno. Očito ne treba isključiti iracionalni element, pa se pomiriti s onim da je jedan dio birača totalno zbunjen. A, što drugo, kad je poželjno da premijerova supruga obnaša dužnost veleposlanice, makar volonterski, mimo pravilnika ministarstva, ili da je Canjuga, eeeej, jedan Canjuga, uzor političar!

Ako je barometar iz "Nedjeljom u dva" lakmus papir, onda je sve postalo jedna velika smijurija. Ili je, možda, svitu puna kapa svega, pa namjerno glasa kontra, a ’ko će ga znat’?