Vjesnik: 28. 10. 2003.

Najviše je ratnih zločina počinjeno na području Mrkonjić Grada

Jesu li u akcijama Maestral i Južni potez počinjeni ratni zločini. Ante Gotovina je zapovijedao operacijama Maestral i Južni potez o čemu je napisao knjigu »Napadajni bojevi i operacije HV-a i HVO-a« / U Mrkonjić Gradu granatirana je bolnica i pobijeni su ratni zarobljenici

ZAGREB, 27. listopada - Nagađanja o tome da će glavna haaška tužiteljica proširiti optužnicu protiv odbjegloga generala Ante Gotovine za zbivanja tijekom zajedničkih operacija HV-a, HVO-a i Armije BiH Maestral i Južni potez, nisu nikakva novost, komentira zagrebački izvor blizak Haaškom tužiteljstvu. Ta nagađanja pojavljivala su se u hrvatskim medijima još 2001. godine, prije nego je i objavljeno postojanje haaške optužnice protiv Gotovine.

»Gotovina je zapovijedao tim operacijama, a o njima je napisao i vojni udžbenik »Napadajni bojevi i operacije HV-a i HVO-a«. Najviše je ratnih zločina počinjeno na području Mrkonjić Grada, gdje je prije zauzimanja grada granatirana i bolnica. O ubojstvima civila i ratnih zarobljenika nakon zauzimanja Mrkonjić Grada doznalo se vrlo brzo, a ona su se kuloarski tumačila kao posljedica osvete pripadnika 4. brigade HV-a zbog smrti njihova dozapovjednika Andrije Matijaša Pauka, koji je stradao u transporteru u tom gradu«, pojašnjava Vjesnikov izvor blizak Haaškom tužiteljstvu.

On dodaje da su sve te činjenice bile poznate Haaškom sudu od ranije i da za eventualno proširenje optužnice protiv Gotovine nisu presudne informacije koje su vlasti Republike Srpske dale Carli del Ponte za njezinog zadnjeg boravka u Banjoj Luci. Glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann izjavila je da tužiteljstvo nema običaj komentirati tu vrst nagađanja i da će pojedinosti o proširenoj optužnici protiv Gotovine uskoro Carla del Ponte obznaniti. Kako je poznato, haaški su istražitelji u svojstvu svjedoka ispitali i umirovljenoga generala HV-a Ivana Koradu, pod čijim je zapovjedništvom u tim akcijama u BiH sudjelovala i 7. gardijska brigada.

Svojedobno je general Korade, kao zapovjednik Zbornog područja Varaždin, bio pritvoren u splitskom vojnom zatvoru Lora, a u javnost su prodrle, među inim, optužbe o njegovu navodnom sudjelovanju u pljački Grahova: sječa oraha i transport humusa do Splita. Carla del Ponte je najavila nove optužnice u prosincu za neke ljude iz Hrvatske. Nagađalo se da će se u njima naći i imena generala Ivana Koradea i generala Damira Krstičevića, bivšeg zapovjednika 4. brigade HV-a, upravo zbog sudjelovanja u spomenutim operacijama u BiH.

Izvori bliski Haaškom sudu ovih su dana jako zatvoreni i za neslužbene informacije, pa nismo uspjeli dobiti potvrdu hoće li operacije u BiH ući u proširenu optužnicu protiv Gotovine ni informacije tko bi eventualno za njih, osim Gotovine, mogao biti optužen.

Ali, dobili smo objašnjenje našeg izvora da napomene kako su te operacije legalne, jer su rezultat »splitskog dogovora« pokojnih dr. Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića te da su bile pod nadzorom Amerikanaca, uopće nisu relevantne za Haaški sud.

»Legalnost tih operacija nije upitna, upitni mogu biti samo zločini koji nisu rezultat pridržavanja Ženevskih konvencija«, napominje Vjesnikov izvor.

Željko Peratović