Slobodna Dalmacija: 29. 10. 2003.

Predizborna demonizacija "desnice"

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Njemački je veleposlanik u razgovoru za Novi list izrazio sud da bi izborna pobjeda krajnje desne koalicije zatvorila vrata EU-a Hrvatskoj u dogledno vrijeme, ističući da govori o 'jednoj teoretskoj mogućnosti' u koju 'sam ne vjeruje'. Ministrica obrane "Jutarnjem" je izjavila kako Sanaderov HDZ 'ne podržava Europa nego europska desnica'. Današnji Nacional nudi 'visoke izvore' iz diplomatskog zbora u Zagrebu kao argument da ljevica u Europi vodi glavnu riječ, a da ni konzervativci ne bi tolerirali stavove političara desne koalicije prema Haagu. Sva su ta 'mišljenja' udarno plasirana na naslovnice.

Tome svakako valja nadodati Račanovo englesko upozorenje da će Europa, ako i suviše bude pritiskala ovu vlast, na vrat dobiti drugu, protueuropsku. S druge strane, Sanader je iz Europe - Irske, Italije, Njemačke, Austrije… - medijima isporučio hrpe vijesti sasvim suprotna sadržaja: da i Europa, i sav civilizirani svijet prepoznaju demokratsku dušu novog HDZ-a i da će pozdraviti njegov - ionako neminovni - dolazak na vlast… Kada je o Europi i normalnim zemljama riječ, bila bi to uobičajena predizborna igra koja uključuje i faule. No Hrvatska nije normalna, nego histerično polarizirana zemlja.

To je ključni naš i unutarnji i vanjski problem. Usuđujem se reći da je za nas puno važnije pitanje hoće li ovi izbori smanjiti decenijske političke napetosti, nego tko će ih dobiti. Bez toga Europe na vrijeme vidjeti nećemo, ma tko bio na vlasti. U tom je smislu svaka sotonizacija desnice - na koju smo toliko oguglali da ju i ne primjećujemo - izuzetno opasna, osobito kada dolazi od državnih dužnosnika. Tko ne vjeruje, neka zamisli što bi se desilo da pastoralno pismo o izborima, što će ga biskupi ovih dana s Hvara uputiti cijeloj hrvatskoj javnosti, bude intonirano protuljevičarski…