Večernji list: 29. 10. 2003.

I CHRIS PATTEN OSUMNJIČEN ZA SKLAPANJE NEZAKONITIH UGOVORA

Europska komisija u mreži korupcije

Od 1997. do 2003. pronevjereno 55 milijuna eura, a otkrivaju se i nove prijevare

BRUXELLES - Povjerljivi izvještaj o kojemu bi idućega tjedna trebao raspravljati Odbor za proračunski nadzor Europskoga parlamenta, a koji je jučer procurio do novinara u Bruxellesu, pokazuje da je u ustanovama povezanima uz Europsku komisiju (EC) od 1997. do 2003. godine sklopljeno nezakonitih ugovora za 55 milijuna eura. Ove je godine Europski ured protiv prijevara (OLAF) bio objavio da je Eurostat, EC-ov statistički ured, sklapao fiktivne ili ugovore na lažno visoke svote s četirima tvrtkama, a novac bi umiješani podijelili i strpali u svoj džep.

Nije Eurostat jedini sklapao nezakonite ugovore niti su se pronevjere, kako se do jučer vjerovalo, odnosile samo na mandat prethodnoga EC-ova sastava, pod predsjedavanjem Jacquesa Santera, koji je 1999. odstupio zbog korupcije. Naime, od pronevjerene svote na Eurostat otpada 20, a na EC-ov Ured za suradnju EuropeAid čak 35 milijuna. U nadzornome odboru EuropeAida sjede čak petorica europskih povjerenika: predsjedavajući Chris Patten (vanjski odnosi), glavni ravnatelj Poul Nielson (razvoj i humanitarna pomoć) te članovi G?nter Verheugen (proširenje), Pascal Lamy (trgovina) i Pedro Solbes (gospodarstvo i novčarstvo).

EC potresa još jedan skandal. Nizozemac zaposlen u EC-u i Francuz koji radi za privatnoga trgovca žitaricama uhićeni su u Bruxellesu zbog varanja na tržištu, priopćio je OLAF. U Francuskoj je na ispitivanje privedeno šest osoba. Istraga je ustanovila da je Nizozemac "odavao povjerljive, za odsjek žitarica gospodarski i strateški važne obavijesti". Identitet uhićenika i razmjer prijevare OLAF nije objelodanio.

Prema zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, na sastancima se odlučuje o razini novčanih poticaja za poljoprivredno tržište. Onaj tko odluku dozna unaprijed, može dobro zaraditi. Nizozemac je odluke navodno dojavljivao odabranim tvrtkama dva sata prije no što bi bile službeno objavljene.

Stojan Deprato