Slobodna Dalmacija: 30. 10. 2003.

KAKAV ISHOD GLASOVANJA PROGNOZIRAJU DIPLOMATI AKREDITIRANI U ZAGREBU

Ključ izbora drži Gotovina

ZAGREB - Diplomatski zbor pomirio se s dolaskom HDZ-a na vlast. Među zapadnim diplomatima akreditiranima u Hrvatskoj tri tjedna uoči izbora vlada gotovo jednodušno raspoloženje o tome da je promjena vlasti veoma izgledna, iako ona ne bi odgovarala željama zemalja Europske unije. Njemački kancelar Gerhard Schroeder trebao bi danas za posjeta Hrvatskoj demonstrirati podršku lijevoj koaliciji, ali više od svega veleposlanici strepe od dolaska jednog drugog čovjeka u Hrvatsku: generala Ante Gotovine.

Neki zapadni diplomati vjeruju da je Ivo Sanader jedina demokratska opcija na desnici i desnom centru, iako su svjesni razlike između onoga što predsjednik HDZ-a govori i onoga što piše u programu njegove stranke. Sanader se u neformalnim razgovorima s diplomatima pohvalio da je on preuzeo "Tuđmanovu stranku i sad je pretvorio u Sanaderovu", a najavio je da će HDZ u zadnji trenutak formirati liste. Na njima će navodno biti velikih iznenađenja.

Ipak, prema mišljenju zapadnih diplomata, ključ ovih izbora u rukama drži jedna druga osoba — Ante Gotovina. On bi mogao biti to veliko iznenađenje uoči izbora. Jedan od veleposlanika akreditiranih u Zagrebu krenuo je tragom nedavnog pisma koje je Gotovina uputio Gradskom vijeću Makarske u kojem je obećao da će se brzo pojaviti u Hrvatskoj i spreman je čak kalkulirati o tome da Gotovina tempira svoju predaju neposredno uoči izbora.

Budući da je već očito kako je Gotovina iznevjerio očekivanja predsjednika Stjepana Mesića i ove vlasti da se preda još prije nekoliko mjeseci, odnosno neposredno nakon intervjua "Nacionalu", diplomati se pribojavaju da će Gotovina opet poslužiti kao oruđe u rukama desnice. Scenarij je sljedeći: Gotovina se predaje deset dana prije izbora, a Račan i njegova Vlada na odlasku moraju donijeti odluku o njegovu izručenju Haaškom sudu. Time će definitivno potpisati gubitak izbora. A HDZ-u će dodatno pomoći tako što će haaškog optuženika doista poslati u Haag.

Gotovina bi na taj način, pribojavaju se zapadni diplomati, mogao presuditi u ovim izborima. Ne samo što bi osudio lijevu koaliciju na gubitak vlasti nego bi riješio HDZ velike neugodnosti. Međutim, jedina rupa u tom planu mogla bi biti Račanova odluka da ne izruči Gotovinu do nakon izbora.

Tada bi Sanadera nakon stupanja na vlast dočekalo najgore iskušenje. HDZ bi u tom slučaju mogao poništiti odluku o izručenju i krenuti u otvoreni rat s Haagom i međunarodnom zajednicom. Mogao bi promijeniti Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom i ostaviti Gotovinu u zemlji. I Hrvatsku izvrgnuti izolaciji. Ali, ako ga izruči Haagu, odreći će se podrške velikoga dijela vlastite stranke i koalicijskih partnera.

Predstavnici međunarodne zajednice, baš kao i veliki dio hrvatske javnosti, s nestrpljenjem iščekuju daljnji razvoj događaja. Dobili su uvjeravanja Ive Sanadera da će Tomčićev HSS podržati HDZ-ovu vladu, ali su zabrinuti daljnjom sudbinom Ivice Račana. Naime, ako SDP postigne na izborima dobar rezultat, ali slabiji od onoga na izborima 2000. godine, mandat za sastavljanje nove vlade mogao bi dobiti netko drugi iz SDP-a.

U tom smjeru išla je i nedavna Račanova izjava prema kojoj bi mandat mogao dobiti "netko iz SDP-a ili netko blizak SDP-u". "Nisam ni ja bogomdan za premijera", rekao je Račan u razgovoru s novinarima, ostavivši otvorenom mogućnost za razna nagađanja o razvoju događaja nakon ovih neizvjesnih izbora.

Još je mnogo otvorenih pitanja, od rezultata izbora i odluke predsjednika Mesića o tome komu će povjeriti mandat za izbore, preko ponašanja HSS-a do ishoda slučaja Gotovina. Očito se prava bitka neće voditi na samim izborima, nego nakon njih.

Tomislav KLAUŠKI