Vjesnik: 31. 10. 2003.

Blewitt: Milošević odbio surađivati s Haagom u istrazi o zločinima na Kosovu

HAAG/ZAGREB, 30. listopada - Zamjenik glavne haške tužiteljice Graham Blewitt svjedočio je u četvrtak na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću o korespondenciji tužiteljstva s optuženikom u vrijeme sukoba na Kosovu 1998./99.

Blewitt, zamjenik tužitelja Haaškog suda od 15. veljače 1994., pozvan je da kao svjedok potvrdi autentičnost pisama koja je 1998. i 1999. tadašnja glavna tužiteljica Louise Arbour slala Miloševiću tražeći suradnju u istrazi zločina na Kosovu.

U pismu od 17. ožujka 1998. Arbour je upozorila Miloševića da tužiteljstvo provjerava je li na Kosovu oružani sukob i potpadaju li počinjeni zločini pod nadležnost Haaškog suda. Zatražila je pravnu pomoć i podatke o ubijenim i uhićenim osobama no Milošević nije surađivao, rekao je Blewitt.

U drugom pismu od 15. listopada 1998. tužiteljica je zatražila vize da bi haaški istražitelji došli na Kosovo, no ministar pravosuđa Zoran Knežević odgovorio je da »SRJ ne prihvaća istragu Haaškog suda jer ne priznaje njegovu jurisdikciju na Kosovu«, potvrdio je svjedok.

ICTY je tada izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a o nesuradnji SRJ, a Arbour je izrazila spremnost da s vlastima SRJ sudjeluje u litigaciji - raspravi o nadležnosti.

Tužiteljstvo je u veljači 1999. vlastima u Beogradu dostavilo detaljno izvješće o ratnim zločinima na Kosovu i pokrenutim istragama, a Arbour je u pismu od 26. ožujka izrazila zabrinutost zbog ponovljenih zločina nad civilima i bezuspješno pozivala Miloševića da ih spriječi i kazni počinitelje, svjedočio je Blewitt.

Milošević je u protuispitivanju osporavao što je Blewitt doveden za svjedoka optužbe. Istaknuo je da je to što »Blewitt i tužitelj Geoffrey Nice svjedoče sami o sebi, besmislena farsa«. Tvrdnje iz pisama Louise Arbour nazvao je »neistinitim i tendencioznim« te optužio tužiteljstvo da je štitilo albanske teroriste na Kosovu koji su imali veze i s Osamom bin Ladenom.

Predsjedatelj sudac Richard May zabranio je Miloševiću niz pitanja o zločinima počinjenim tijekom napada NATO-a na SRJ, kao i ona koja su osporavala legalitet Haaškog suda i tužiteljstva.

Milošević je optužio Blewitta da je optužnicu protiv njega podigao samo nekoliko mjeseci nakon događaja na Kosovu jer je, tvrdi, podatke dobio od britanske obavještajne službe, dok mu je za optužnicu za BiH trebalo 11 godina.

Idući tjedan suđenje Miloševiću bit će održano u ponedjeljak, utorak i srijedu. Prva dva dana svjedočit će nekadašnji mirovni izaslanik za bivšu Jugoslaviju lord David Owen. (Hina)