Vjesnik: 03. 11. 2003.

Odlučna politička akcija

BRUNO LOPANDIĆ

Nepuna tri tjedna prije izbora, barem kada je riječ o hrvatskim ambicijama prema Europskoj uniji, iskristaliziralo se nekoliko činjenica. Te činjenice trebale bi biti važne za sve političke snage u Hrvatskoj, i to posebice u vremenu hiperboliranih predizbornih osjetljivosti.

Sasvim je, naime, izvjesno da se prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj neće dogoditi »scenarij Slovačka«, kada je EU jasno poručio što će se dogoditi ako na vlast ponovo dođe Mečiar.

U slučaju Hrvatske prijetnji neće biti, čak ni opomene. Ipak, u podsjetniku, koji je već odaslan na mnoge adrese u Hrvatskoj, EU je poručio da će nakon izbora podržavati one koji su »spremni dijeliti zajedničke vrijednosti«.

Priča o zajedničkim vrijednostima u grubom i jako zgusnutom političkom itinereru prevedeno znači da Hrvatska ima punu potporu svih europskih institucija da bi što prije ispunila potrebne kriterije i pokazala ostalima u regiji da se predanost uvođenju europskih pravila ponašanja isplati. Želja EU-a da Hrvatska uspije sasvim je sebične naravi. Hrvatski uspjeh značit će da je politika EU-a prema regiji – jedna od rijetkih vanjskih politika koja je u potpunosti usuglašena – uspjela.

Hrvatsku očekuje prvo ispunjenje političkih kriterija, prije svega rješenje otvorenog haaškoga pitanja, a onda i nastavak dijaloga koji bi trebao na proljeće dovesti do pozitivnog mišljenja Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi.

Povjerenik Europske komisije za vanjske poslove Chris Patten je za posjeta hrvatskih gospodarstvenika Bruxellesu rekao da je Hrvatska u posljednje četiri godine učinila mnogo. Kada je, pak, spomenuo probleme, rekao je da se oni mogu riješiti »odlučnom političkom akcijom«. Bez takve odlučne političke akcije Hrvatska u razdoblju koje dolazi neće moći ostvariti cilj ulaska u EU, a što je još važnije – neće na tom putu uspjeti provesti reforme bez kojih država neće moći funkcionirati bila ona u EU ili ne.

Bez takva odlučnog pristupa i suočavanja s problemima te njihovim rješavanjem, Hrvatska će na putu prema EU i dalje imati problema. Ti problemi će postojati neovisno o tome što je Sanader razgovarao s Berlusconijem i Stoiberom ili, pak, jer je njemački kancelar Schröder u Zagrebu pružio nedvojbenu potporu hrvatskim socijaldemokratima.