Večernji list: 04. 11. 2003.

U DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO JUČER CIJELI DAN PRISTIZALE KANDIDATURE POLITIČKIH STRANAKA I NEZAVISNIH LISTI

Kandidati od 18 do 86 godina

Na izbore se prijavilo oko 5000 kandidata, za svako mjesto u Saboru ima ih više od 30, a najsjstariji kandidat Ivo Paroković rođen je 1917. godine

"Veliki" su politički igrači i jučer, zadnjeg dana predaje kandidatura u Državno izborno povjerenstvo, željeli pokazati tko je gazda u kući. I dok su "mali" svoju zakonsku obvezu obavili već tijekom jutra, SDP i HDZ čekali su da dan dobrano odmakne kako bi pompozno predali svoje liste. Izaslanstvo HDZ-a sa šefom stranke Ivom Sanaderom na čelu učinilo je to 10 minuta prije ponoći.

Na izbore se prijavilo oko 5000 kandidata čime je potučen rekord s prošlih izbora (4006). To znači da za svako mjesto u Saboru ima više od 30 kandidata. Rado ide muškarac u politiku

Najstariji kandidat je na listi HSP-a 1861, riječ je o Ivi Parokoviću rođenom 1917., najstarija kandidatkinja Ana Janja Grubor (HSU) rođena je 1919., a najmlađi je Ivan Močan, rođen 1985. Najmlađa je Vera Ćilić rođena iste godine.

Od malih nespretnosti bilježi se podatak da je jedan od šefova nove snage za Hrvatsku Mate Granić zaboravio osobnu iskaznicu u automobilu, ali je to riješeno brzinom svjetlosti. Bilo je i nezadovoljnih, tako je Šemso Tanković iz SDA-a Hrvatske, koji se kandidirao u 12. izbornoj jedinici namijenjenoj predstavnicima manjina, prigovorio što su Bošnjaci u "iznimno nepovoljnom položaju jer ih je većina na biračakim popisima evidentirana kao Muslimani, a u Izbornom zakonu to je nepostojeća skupina". Crnić je objasnio da ima sasvim dovoljno vremena da svi koji su upisani kao Muslimani traže da se to promijeni u Bošnjaci.

Pod rafalom bljeskalica

Dolazak tima Zlatka Tomčića, a potom i predstavnika koalicije Budiša-Granić, nalikovao je glamuroznom ukazanju zvijezda na filmskim festivalima.

Nasmijani šefovi HSS-a, HSLS-a i DC-a uz još nasmijanije suradnike dobro su se držali pod rafalom bliceva. Posebnom mirnoćom i samouvjerenošću zračio je prvi haesesovac Zlatko Tomčić, no ništa manje optimistični nisu bili ni pravaši Ante Đapića koji je kazao: "Postoji 1000 razloga da građani glasuju za nas, ali niti jedan da ne glasaju!".U sjeni samouvjerenih, Ivo Lončar došao se prijaviti na listi HDSS-a (Hrvatske demokratske seljačke stranke) iz Čakovca i to u 3. jedinici.

Što se više približavala ponoć, atmosfera u Državnom izbornom povjerenstvu postajala je sve užarenijom. Bivši saborski zastupnik, poduzetnik i pilot Slavko Vukšić-Rocki prosvjedovao je jer su se Ivić Pašalić i Miroslav Tuđman s listom Koalicije HB-a i HIP-a progurali preko reda, te kazao kako je to cirkus i da Pašalić ima privilegije kao što ih je imao i prije. Predajući liste HNS-a, PGS-a i SBHS-a, Vesna Pusić istaknula da te liste znače europsku Hrvatsku. Potpredsjednik SDP-a Mato Arlović najavio je, predajući listu SDP-a, LS-a, IDS-a i Libre, da će to biti pobjednička lista koja će sastavljati novu vladu.

Darko Đuretek