Slobodna Dalmacija: 04. 11. 2003.

NA SUĐENJU SLOBODANU MILOŠEVIĆU SVJEDOČIO NEKADAŠNJI MIROVNI POSREDNIK EU-a ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU

Owen: Možda sam bio u krivu

DEN HAAG - Nekadašnji mirovni posrednik EU-a za bivšu Jugoslaviju lord David Owen svjedočio je u ponedjeljak na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom o nespremnosti optuženog da čelnike bosanskih Srba 1993. prisili na prihvat mirovnog plana, čime je rat mogao završiti dvije godine ranije.

"Smatram da je Milošević učinio veliku pogrešku jer nije iskoristio neospornu moć da nametne bosanskim Srbima predloženo rješenje. Mir u BiH smo mogli donijeti dvije godine ranije da se Milošević stvarno angažirao", rekao je Owen. Najtragičnijim je ocijenio činjenicu da je gotovo tri godine dok se pregovaralo o miru u BiH trajao rat, etničko čišćenje i ubijanje.

Owen, supredsjedatelj Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1995., zajedno s američkim diplomatom Syrusom Vanceom izradio je mirovni plan za BiH koji je propao zbog odbijanja Srba. Na suđenje bivšem predsjedniku SRJ pozvan je "sub poenom" kao svjedok Raspravnog vijeća, a ne optužbe, no njegov dolazak u sudnicu najbolje su iskoristili tužitelji, dokazavši da je javna podrška optuženog Vance-Owenovom planu bila obmana kojoj je nasjeo i Owen.

Owen je u pisanoj izjavi koja je uvedena u spis dokaza ocijenio kako se Milošević zbog odbijanja Vance-Owenova plana 1993. razišao s Palama, uveo blokadu RS i čak odustao od Velike Srbije. Citirajući transkripte koji su ranije uvedeni kao dokazi, tužitelj Geoffrey Nice je dokazao da Milošević nikada nije odustao od stvaranja "jedinstvene srpske države" i da je blokada bila lažna. Izjava optuženog na Vijeću za harmoniziranje politika SRJ, RS i RSK da su srpske zemlje "već de facto integrirane i to stanje samo treba legalizirati" te izjava generala Ratka Mladića pred skupštinom RS o tisućama tona streljiva koje stiže iz SRJ u vrijeme "blokade granica", izazvale su Owenovo "iznenađenje" i komentare kako "zapravo ne zna" i da je "možda bio u krivu".

Rekao je da vojska RS nije mogla opstati bez logističke podrške iz SRJ, no da Milošević nije želio učiniti ništa što bi moglo dovesti do poraza srpske strane u ratu. Uz oružje i opremu preko Drine je stizala i nafta, a kada je ta linija opskrbe ugrožena, bosanski Srbi su naftu nabavljali od hrvatske vlade, rekao je Owen.

U svjedočenju je Owen spominjao i hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, u kontekstu njegova dogovora s Miloševićem o podjeli BiH i neskrivanja teritorijalnih pretenzija prema susjednoj državi. Rekavši kako se u puno stvari nije slagao s Tuđmanom, Owen je istaknuo da je on djelotvorno kontrolirao pregovaračku poziciju Mate Bobana, za razliku od Miloševića kojem je u protuispitivanju prigovorio da nije jednakom silinom uvjeravao Radovana Karadžića.

Owen je svjedočio i o financijskim aranžmanima Miloševića na Cipru i drugim off shore zonama, uz ocjenu da se on ponašao kao narkobarun. Također je opisao Miloševićev odnos prema Kosovu, koje je za njega bilo temelj moći u Beogradu i o kojem je odbijao pregovarati. Bivši mirovni posrednik svjedočio je i o srpskim paravojnim snagama i kontroli medija koju je "Milošević naslijedio od Tita". Za Srebrenicu je rekao da je optuženi već '93. predviđao masakr, zbog ubojstva srpskih civila u Bratuncu i da je u njoj bilo "malo onih koje se za ništa ne može okriviti". Owenovo svjedočenje nastavlja se u utorak.