Novi list: 05. 11. 2003.

Sanader izbacio Tuđmana

Boris PAVELIĆ

Odbivši uhljebljenički zahtjev HDZ-a BiH da na vrh izborne liste za dijasporu posadi njihove kandidate, Ivo Sanader opet je iz HDZ-a – izbacio Franju Tuđmana. Posve je, naime, vjerojatno da će njegov potez konačno potvrditi kako je riječ o dvije posvema različite stranke, koje samo još isto ime veže uz zajedničku prošlost oružanoga pretvaranja trećine BiH u Hrvatsku.

Dio HDZ-a BiH pravi se konsterniranim Sanaderovom nepopustljivošću, ali poznavatelji toga dezorijentiranog, odavna desetkovanog društvanca, već slute da bi se od trešnje hercegovačkih brda mogao izroditi – politički miš. Jer, HDZ BiH odavna više nije siguran ni kako mu misle vlastiti članovi, a kamoli tamošnje tradicionalno generalski raspoloženo hrvatsko biračko tijelo. Vjerojatnije je, dakle, da će, nakon prve političke bure, obranaški »zbiti redove« pa se pokajnički podvući pod skute starije zagrebačke »sestre«, podržavajući je na predstojećim izborima.

Ali čini se kako Sanaderu nije osobito stalo. Prošla su vremena kada je HDZ BiH bio bankovni šalter, vojno skladište i političko smetlište zagrebačkih megalomana. Čak i kad bi htio, Sanader ne smije riskirati nove komplote s Grudama i zapadnim Mostarom. Tuđmanovu koncepciju o jednoj stranci u dvije države, čini se, on je jednom zauvijek pokopao.

Za Sanadera, to je dobro. Jedva da može pronaći snažnijega argumenta o novome licu stranke od toga – da je konačno raskrstio s Tuđmanovom opsesijom premještanja hrvatske granice od Gruda do pred Konjic. No je li dobro za hrvatski Sabor, tek će se vidjeti. Jer bi Sanaderova pljuska HDZ-u BiH mogla izazvati protuefekt, pa glasove usmjeriti muteži Rojsova tipa. Ali ako bude tako, Sanader će bar dobiti priliku dokazati kako ga od Rojsa dijeli istinska politička razlika.