Slobodna Dalmacija: 05. 11. 2003.

"Izlistana" Hrvatska

Frenki LAUŠIĆ

Izborne liste su predane i još jedan formalni korak prema izborima je napravljen. Činjenica da je na ovim izborima volju za vlast pokazalo 1149 više kandidata nego na prošlim, može nam reći kako Hrvati to više žele preuzeti vlast što toj vlasti manje vjeruju. Sastavljanje predizbornih lista u svim je strankama, pogotovo većim, izazvalo dosta nervoze - oni koji nisu uopće dospjeli na liste ili su dobili mjesta koja baš i ne jamče ulazak u Hrvatski sabor, preliminarni su individualni gubitnici ovih izbora. A oni koji su ostali na listama, većinom su osobe koje već desetljećima egzistiraju na hrvatskoj društveno-političkoj pozornici. Međutim, njihova politička dugovječnost nije, nažalost, i jamac stabilnosti političkog sustava, dapače, prije bi se moglo reći obrnuto.

Ali politička elita predstavlja vjerni odraz političke kulture određenog društva i kad god kritiziramo tu privilegiranu kastu, kritiziramo i većinske slabosti, mane i promašaje društva u kojem živimo. No to je paradoksalna tekovina liberalne demokracije: da imamo pravo kritizirati koliko nam drago one koje smo izabrali baš zato što smo ih izabrali i dali im povjerenje. Neizlazak na izbore je također legitimno biračko pravo, a izborna apstinencija većeg broja birača gotovo uvijek se tumači biračkim defetizmom, jer se njihovim izlaskom ništa bitno neće promijeniti ni nabolje ni nagore. Dublje analize govore kako tolika apstinencija predstavlja jaku krizu legitimacije liberalne demokracije koja se, pod određenim uvjetima, tada može zaputiti i u zlokobne autoritarne državne projekte.

A birački defetizam je sasvim prirodna reakcija u situaciji kad je svaka važnija stranka u Hrvatskoj izgubila svoju političku vjerodostojnost. SDP, tako, na listu stavlja majstora okrutnih borilačkih vještina Mirka Filipovića čiji su politički stavovi većinom suprotni SDP-ovim. HDZ-ovi birači ne znaju što mogu očekivati od HDZ-a u nizu važnih pitanja, jer se čelnici na njih odbijaju očitovati. HSS se prokazao kao stranka koju zanimaju samo uskostranački interesi. HNS je u nizu skandala izgubio kredibilitet stranke sposobnih ljudi, neuprljanih aferama. HSLS je iz vladajuće koalicije izašao tvrdeći kako će na idućim izborima dokazati svoju autentičnost i snagu samostalnim izlaskom na izbore, a sada, zbog izborne računice, izlazi u koaliciji s DC-om. DC se odmetnuo od HDZ-a, a sada bi koalirao s njim. K tome, Budiša i Granić izlaze na izbore pod parolom "nove snage", što je zbilja komično. HSP-ovci bi neformalno bili "ustaše", a formalno "europljani". Izbori su ovo u kojima se ne zna što se dobiva, a što gubi (ne)izlaskom na birališta.