Vjesnik: 06. 11. 2003.

Objavljene izborne liste, počinje izborna kampanja

Državno izborno povjerenstvo nije prihvatilo kandidature triju neovisnih lista - Vinka Maretića u IX. te Damira Krstulovića i Marijana Ćurćije u X. jedinici jer su stigle nakon zakonskog roka / Stranka Zeleni 2003. nije bila registrirana do dana objave odluke o raspisivanju izbora u Narodnim novinama pa zato nije prihvaćena njezina lista za I., II., VI. i VII. izbornu jedinicu / Izbore će pratiti 22 strana i 1980 domaćih promatrača

ZAGREB, 5. studenoga - Nakon završetka postupka kandidiranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u srijedu zbirnu listu svih prihvaćenih lista, te liste kandidata na izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru.

Poslije objave lista, u četvrtak počinje izborna kampanja.

DIP je zaprimio 403 kandidature, među kojima su 360 liste kandidata i 43 prijedloga kandidata za XII. izbornu jedinicu za manjine.

Zamjenik predsjednika DIP-a Jakob Miletić rekao je da nisu prihvaćene kandidature triju neovisnih lista - i to Vinka Maretića u IX. izbornoj jedinici, te Damira Krstulovića i Marijana Ćurćije u X. izbornoj jedinici jer su u Izborno povjerenstvo stigle nakon zakonskog roka. Nije prihvaćena ni lista stranke Zeleni 2003. za I., II., VI. i VII. izbornu jedinicu. Naime, ta stranka nije bila registrirana do dana objave odluke o raspisivanju izbora u Narodnim novinama, što je zakonski uvjet. Odluka o raspisivanju izbora objavljena je u Narodnim novinama 20. listopada, a Zeleni 2003. registrirani su tri dana kasnije.

Miletić je izjavio da će promatrači na izborima biti nevladine udruge GONG, Juris protecta i Srpsko narodno vijeće. Izbore će promatrati 22 strana i 1980 domaćih promatrača.

Za 160 mjesta u Saboru natječe se 5119 kandidata, 3839 muških i 1280 ženskih. Najviše je kandidata u I., zagrebačkoj izbornoj jedinici - 574. U toj izbornoj jedinici najveći je postotak kandidatkinja - 31 posto, a najmanje je žena kandidirano u XII. izbornoj jedinici - 15 posto.

Najmanje kandidatura, ne računajući XII. izbornu jedinicu, podneseno je u XI. izbornoj jedinici za dijasporu - 23. Slijede IV., slavonska, i VI., sisačko-moslavačka izborna jedinica sa po 30 kandidatura.

Kandidati na izborima prosječno imaju 46 godina, s tim da je prosjek dobi muškaraca 47, a žena 43 godina. Najmlađi su kandidati u III., varaždinskoj izbornoj jedinici, prosječne dobi 44 godina. U toj je jedinici i dvoje najmlađih kandidata osamnaestogodišnjaka.

Najstariji su kandidati u izbornoj jedinici za manjine, u prosjeku imaju 51 godinu. Slijedi izborna jedinica za dijasporu, gdje je prosječna dob kandidata 48 godina.

U odnosu na prošle izbore, podneseno je 120 kandidatura više. Na ovim je izborima također više stranaka, koalicija i neovisnih lista.

Tako se na izborima 2000. godine natjecalo samostalno 35 stranaka, a na ovima njih 40. U koalicijama je na prošlim izborima izišlo 15, a sada 28 stranaka. Znatno je porastao broj neovisnih lista, i to s 19 na prošlim na 59 na ovim izborima.

Sve prihvaćene liste kandidata za saborske zastupnike objavljene su na internetskoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Biljana Bašić