Vjesnik: 07. 11. 2003.

Europska unija razmišlja o naplati carine za dio šećera uvezenog iz Hrvatske

ZAGREB, 6. studenoga – »Vlada neće donositi nikakvu odluku u vezi s najnovijim optužbama OLAF-a, ureda Europske unije za ispitivanje nezakonitosti, da je Hrvatska izvozila šećer nekontroliranog podrijetla«, kazao je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

Najavio je da će ministar europskih integracija Neven Mimica u petak poslati pismo Europskoj komisiji o tome kako je hrvatska carinska uprava utvrdila da je u osječkoj šećerani u kampanji 2001. pronađena određena količina šećera sumnjivog podrijetla, koji je izvezen u zemlje Europske unije.

Pankretić nije želio govoriti o mogućim potezima Bruxellesa, dodajući kako će se u pismu Europskoj komisiji naglasiti da je to bio izoliran slučaj koji je sankcioniran. Vlada će, rekao je Pankretić, potvrditi svoju vjerodostojnost prema Europskoj komisiji, dodajući da i inače Carinska uprava 24 sata nadzire sve hrvatske šećerane.

Prema našim saznanjima, u Vladi ne očekuju da bi Europska unija mogla ponovo uvesti plaćanje depozita na svojim granicama za uvoz šećera iz Hrvatske.

No, kako tvrdi Vjesnikov sugovornik iz Vlade koji je želio ostati anoniman, Bruxelles bi mogao Hrvatskoj naplatiti carinu za onu količinu šećera što je u proteklom razdoblju uvezena iz naše zemlje za koju se utvrdi da je sadržavala primjese šećerne trske ili šećerne repe proizvedene izvan Hrvatske i EU.

Naš sugovornik pritom odbacuje nagađanja da je u pitanju novi politički pritisak Bruxellesa na Zagreb.

Adriano Milovan, Dada Zečić