Vjesnik: 08. 11. 2003.

Bulmer-Thomas: Hrvatska neće ući u EU 2007. godine, nego najvjerojatnije 2012.

»Što god učinili, čak i da uhapsimo sve optuženike za Haag, Hrvatska opet neće ući u Europsku uniju 2007. i nema nikakve šanse za individualni pristup«, rekao je potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac / Tomu se usprotivio ravnatelj IMO-a Mladen Staničić ističući da se Hrvatska mora otarasiti teza o međunarodnim urotama jer su neutemeljene

ZAGREB, 7. studenoga - Direktor Kraljevskog instituta za međunarodne odnose iz Londona Victor Bulmer-Thomas izjavio je u petak kako Hrvatska nema izgleda da u Europsku uniju uđe 2007., te da će se to dogoditi najvjerojatnije 2012. godine.

Bulmer-Thomas je svojim izlaganjem otvorio u Zagrebu dvodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom »NATO – EU i jugoistočna Europa«, koju je organizirao Hrvatski centar za strategijska istraživanja.

»Vjerujem da će Hrvatska biti pozvana na pregovore, ali ona u EU neće ući prije Rumunjske, dakle vjerojatno ne prije 2012. godine.

Rumunjska i Bugarska imale su zajednički ciljani datum, no Rumunjska ga neće moći ostvariti. Stoga zbog vlastitog kašnjenja neće ući u EU prije 2010. godine. Hrvatska bi mogla teoretski preteći Rumunjsku, no to je uistinu teoretski, jer je Rumunjska već obavila velik dio pregovora, a praktično je teško zamislivo da Hrvatska u vrlo kratkom vremenu zaključi pregovore o 31 poglavlju aquis communautairea«, rekao je Bulmer-Thomas.

Smatra da Hrvatska ima problem i sa svojim susjedima jer bi ulaskom Hrvatske u EU Bruxelles dobio i dugačku te krajnje problematičnu granicu. Osim toga, drži Bulmer-Thomas, Hrvatska je izuzetno mala zemlja pa se postavlja pitanje isplati li se Uniji raditi proširenje za jednu zemlju tako malog tržišta.

Na konferenciji je govorio i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Zdravko Tomac koji je ustvrdio kako se nitko ne bi trebao zavaravati kad je riječ o Europskoj uniji.

»Što god učinili, čak i da uhapsimo sve optuženike za Haag, Hrvatska opet neće ući u EU 2007. godine i nema nikakve šanse za individualni pristup. Uletjeli smo u klopku zagrebačkog sastanka na vrhu i prihvatili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i sada moramo trenirati europejstvo s ostalima u regiji«, istaknuo je Tomac.

Takvoj se tezi usprotivio Mladen Staničić, ravnatelj Instituta za međunarodne odnose. »EU želi stabilnost u regiji, a ta se stabilnost postiže tako da zemlje poštuju međunarodne obveze. Ako se ne poštuju međunarodni ugovori, onda ne možemo govoriti o pravnoj državi, a ako nema pravne države, onda nemate više ni stabilnosti. Ako Hrvatska ne poštuje ugovor s Haagom, kako će ga poštivati ostali u regiji koji su u mnogo lošem stanju. Zato mislim da je slučaj Gotovina za Hrvatsku izuzetno važan«, naglasio je Staničić, dodajući kako se »Hrvatska mora otarasiti teza o međunarodnim urotama jer one nemaju nikakve podloge«.

Bruno Lopandić