Slobodna Dalmacija: 11. 11. 2003.

Kajgana od mućaka

Frenki LAUŠIĆ

Kako je završilo četverogodišnje podilaženje SDP-a "desnim" biračima? Odgovor je bio tako predvidljiv i banalno smiješan: jajima po glavi esdepeovaca Slavka Linića i Marina Jurjevića na glavnom gradskom trgu u Imotskom. Stanoviti imotski "jajan" je svojim jajarskim performansom Ivici Račanu plastično objasnio kako nikakve igre s Haagom, donošenje saborske deklaracije u kojoj se apsurdno niječe odgovornost službene hrvatske politike za agresivnu politiku vladajućeg HDZ-a prema BiH, ulagivanje Crkvi, odlazak u posjet Papi te stavljanje Mirka Filipovića na izbornu listu i Severine na pozornicu neće SDP-u donijeti glasove političke desnice u Hrvata.

"Ratovanje" jajima političkih neistomišljenika je u zapadnoj demokraciji više znak neukusa nego nasilja i zbog toga izjave Ivice Račana i Slavka Linića kako je retorika Ive Sanadera kriva za "jajadu" ovaj put ne stoje. Ivo Sanader zbilja ovu kampanju vodi žestoko, ponekad ridikulozno, u slučaju s aferom o prisluškivanju krajnje amaterski i smiješno, ali nije od njega i njegovih prvih suradnika bilo javnog pozivanja na linč političkih protivnika. No, Ratko Maček, glasnogovornik HDZ-a, trebao je u svom priopćenju mnogo oštrije osuditi građanina koji je jajima gađao Linića i Jurjevića, a ne im cinično poručiti da su trebali džentlmenski i stoički podnijeti taj događaj, "ma koliko bio neugodan".

Naime, istina je to da je znatan dio desnoga biračkog spektra mnogo nabrušeniji na SDP i stranke vladajuće koalicije te da im gotovo ne treba nikakvo nagovaranje da se fizičkim nasiljem obruše na političke suparnike. Politički grijeh Ivice Račana sastoji se upravo u tome što je mislio da će pacificirati i primiriti nasilni dio hrvatske političke desnice tako što će im podilaziti u nekim nacionalnim pitanjima. Na žalost, taj dio političkog puka nije moguće politički civilizirati iz jednostavnog razloga što oni u svom radikalno šovinističkom svjetonazoru ne pristaju na kompromise. A cinične izjave glasnogovornika HDZ-a će sasvim sigurno ta ekipa nesumnjivo shvatiti kao poticaj.

Mnogo malignije i opasnije fizičko, a moguće i političko nasilje, zabilježeno je, pak, u napadu nepoznatih osoba na Lovru Pejkovića, pomoćnika ministra za javne radove, obnovu i graditeljstvo. Ako se zbilja radi o političkom nasilju, a policija bi to vrlo brzo trebala saznati, tada to predstavlja jasan znak da u sljedećih desetak predizbornih dana policija treba i te kako voditi računa o fizičkoj zaštiti političkih dužnosnika.