Vjesnik: 11. 11. 2003.

U listopadu 312.313 nezaposlenih, 1,6 posto više nego u rujnu

ZAGREB, 10. studenoga – Potkraj listopada na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je 312.313 nezaposlenih, što je za 4903 osobe, ili 1,6 posto više nego prethodni mjesec. U odnosu na isto vrijeme prošle godine, na evidenciji je bilo 62.655 osoba manje (ili 16,7) posto, doznajemo u HZZ-u. »Blagi porast nezaposlenosti u listopadu uglavnom je rezultat povratka sezonskih radnika iz ugostiteljstva na burzu rada, ali i iz drugih djelatnosti sezonskog karaktera poput trgovine, prometa i usluga«, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković-Pozaić.

Osim toga, broj zaposlenih s evidencije nešto je niži nego u rujnu, dok je broj dolazaka na evidenciju povećan.

Najveći porast nezaposlenosti u odnosu na rujan ove godine bilježimo u Primorsko-goranskoj županiji (5,8 posto), Istarskoj (11,2 posto), Šibensko-kninskoj županiji (4,5 posto) te Dubrovačko-neretvanskoj županiji (5,1 posto). No, u odnosu na isto vrijeme lani, nezaposlenost je smanjena u svim županijama.

Najveći pad u odnosu na listopad 2002. godine zabilježen je u Istarskoj županiji (33,6 posto), a najmanji u Virovitičko-podravskoj (7,5 posto). Iz evidencije nezaposlenih u listopadu je brisano 22.433 osoba, od čega se 48 posto zaposlilo uz ugovor o radu. Još 2,5 posto iz kruga nezaposlenih izbrisano je na temelju ugovora o djelu, a 1,3 posto zato što je utvrđeno da rade u nekom drugom obliku. Preostali su brisani zbog neredovitog javljanja ili odjave s evidencije (od toga 1698 osoba zbog nepoštivanja zakonskih odredaba, a 623 zbog ostalih razloga).

Na evidenciju Zavoda u listopadu se prijavilo 27.336 osoba, među kojima je njih 60,7 posto stiglo izravno iz radnog odnosa, 25,9 poosto iz ranije neaktivnosti, te 11,9 posto iz redovnog školovanja.

Prvi put nakon više mjeseci barometar zapošljavanja je negativan, što znači da je bilo više zatvorenih od novootvorenih radnih mjesta. Prema riječima ravnateljice Crnković-Pozaić, na programe za poticanje zapošljavanja (Cards programi), koje financira Europska unija od 2002.

do 2004. godine s ukupno 6,4 milijuna eura. Tim programima restrukturirat će se tržište rada, decentralizirati Zavod za zapošljavanje i razviti lokalna partnerstva za zapošljavanja.

Osvrnuvši se na predizborna obećanja stranaka Crnković-Pozaić istaknula je da će otvaranje radnih mjesta najviše ovisiti o gospodarskom razvoju.

Najavila je da će na sljedećoj konferenciji za novinare objaviti rezultate neovisnog istraživanja o tome koliko je na pad nezaposlenosti proteklih godina utjecala promjena definicije nezaposlenosti, a koliko otvaranje novih radnih mjesta.

Marijana Matković i Hina