Slobodna Dalmacija: 11. 11. 2003.

OBESHRABRUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA AGENCIJE PULS

Mršavi saldo Račanove Vlade

ZAGREB - Rezultati istraživanja, što ga je za potrebe Banskih dvora provela agencija Puls, pokazuju da građani nemaju osobito visoko mišljenje o domašajima četverogodišnjeg rada koalicijske Vlade. Istraživanja su se provodila kontinuirano, a zadnje je provedeno koncem listopada, telefonom, na uzorku od tisuću građana.

Opće raspoloženje građana je prilično negativno, jer njih 61 posto drži da se stvari kreću u lošem smjeru. Pritom je pesimizam jači kod onih s nižim obrazovanjem i slabijim primanjima, te rašireniji u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj. Većina od 59 posto drži da u Hrvatskoj vladaju veća opća sloboda i demokracija u odnosu na razdoblje HDZ-a, a 65 posto da je sada veća sloboda medija.

Da je Vlada više radila, a manje tumačila svoje poteze vidi se iz odgovora o nezaposlenosti: 58 posto građana smatra da nezaposlenost raste, premda je ona već 18 mjeseci u padu. Kad je riječ o vanjskom dugu, 75 posto građana smatra da su Vlada i ministarstva u najvećoj mjeri pridonijeli povećanju vanjskog duga, a slijede dugovi državnih poduzeća sa 69 posto i banke sa 66 posto. Pritom 69 posto građana smatra da Vlada i HNB više ne kontroliraju zaduženost.

Istodobno su, međutim, građani "priznali" da ih 53 posto otplaćuje neki kredit, 39 posto ih priznaje da je povećanju duga kumovala kupnja novih automobila, a 34 posto da je bilo nužno zadužiti se radi ulaganja u razvoj.

Najpozitivniji pomak građani vide u izgradnji autocesta, za što se izjasnilo 92 posto anketiranih, a 76 posto u razvoju turizma. Više od polovice građana ističe da im se pogoršava standard — 51 posto, 48 posto se žali da se ne otklanjaju korupcija i kriminal. To su pitanja koja više od 80 posto građana smatra izuzetno važnim, dok stanje u gospodarstvu njih 46 posto ocjenjuje pogoršanim.

Kad je riječ o vanjskoj politici, odnose sa Slovenijom 57 posto građana ocjenjuje najlošijim, ali ih se istodobno 48 posto izjasnilo za isključivi gospodarski pojas, a 31 posto za ekološko-ribolovnu zonu. U ocjenjivanju su građani "nasjeli" na opetovano isticanje medija da je Ivica Račan osobno parafirao sporazum Račan — Drnovšek, premda je taj sporazum potpisan samo na razini stručnjaka.

Koliko su građani bili informirani o tome što je Vlada radila ocjenjujući njezin rad, najbolje govori podatak da ih 77 posto nije znalo odrediti četiri strateška infrastrukturna projekta vladajuće koalicije (autocesta, željeznica, plinofikacija, internetizacija).

Od svih članova Vlade građani su najbolje ocijenili Tonina Piculu, a najlošije potpredsjednika Vlade Slavka Linića. Najmanje poznaju rad ministra Željka Peceka, potpredsjednika Ante Simonića i ministra Ljube Jurčića.

O. RAMLJAK