Vjesnik: 13. 11. 2003.

Rojsova lista za dijasporu prelila Sanaderovu čašu strpljenja

HDZ-ovo je čelništvo dugo tražilo načina kako bi se riješilo »prebrbljavog« Rojsa, koji se čak nije ustručavao u javnosti izjaviti da sadašnji HDZ vodi udbaško-kosovsko-masonsko-homoseksualni lobi / Mnogi tvrde da će Rojs kao neupitni »kralj Hercegovine« uspjeti ući i u sljedeći saborski saziv, a s druge se strane čuje da će to Rojsu ostati samo puka želja

ZAGREB, 12. studenoga - Isključenje Ljube Ćesića Rojsa, najbučnijeg i najnepredvidljivijeg sad već i bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika ali i stranačkog člana, samo dva tjedna uoči izbora i nije veliko iznenađenje. Uostalom, da je Rojs na debelu »ledu« u stranci još otkad je Ivo Sanader preuzeo HDZ-ovo vodstvo nakon pobjede na prošlogodišnjem travanjskom stranačkom saboru, znali su i svi u stranci, ali i sam Rojs.

U lipnju ove godine, uoči HDZ-ova Izvještajnog sabora koji se održavao u prepunoj dvorani Košarkaškoga centra Dražena Petrovića u zagrebačkoj Ciboni, HDZ-ov je Središnji odbor jednoglasno odlučio trenutačno suspendirati Ćesića Rojsa zbog, kako je već tada objašnjeno, »višekratnog i stalnog javnog istupanja i djelovanja koje šteti ugledu i političkim interesima HDZ-a i koje je suprotno programu, Statutu i politici stranke«. Dapače, Rojs tada uopće nije ni dobio pozivnicu za sabor u Ciboni i znalo se da je već tada definitivno dobio »crveni karton« te je samo pitanje trenutka kada će stranački vrh procijeniti da je vrijeme uputiti Rojsa prema HDZ-ovim izlaznim vratima bez mogućnosti povratka.

Stoga ni objašnjenje koje je HDZ sada odaslao u javnost, u kojem tvrdi da odbacuje i da se ograđuje »od svih Ćesićevih istupa i govora mržnje koje je širio za svojeg mandata u Saboru i danas«, ne predstavlja ništa novo nego samo logičan završetak »slučaja Rojs«. No, nije tajna da je stranačko vodstvo dugo tražilo načina kako bi se riješilo »prebrbljavog« Rojsa, koji se čak nije ustručavao u javnosti izjaviti da sadašnji HDZ vodi »udbaško-kosovsko-masonsko-homoseksualni lobi«. Možda je i ta njegova izjava, izrečena prije nekoliko mjeseci, bila samo kap koja je prelila čašu strpljenja HDZ-ove vrhuške, a ponovio ju je i sada, nakon isključenja iz stranke.

Potkrijepio je to i tvrdnjom da se to vidjelo pri izglasavanju Zakona o istospolnim zajednicama kada je, prema njegovim riječima, 17 zastupnika HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke napustilo sabornicu. Rojs se i nakon isključenja iz stranke zaklinje jedino i samo u HDZ, neprestano ponavljajući da je HDZ za njega »svetinja« te da oni mogu njega izbaciti iz HDZ-a, ali ne mogu HDZ iz njegova srca.

U završnici razračuna s Rojsom HDZ-ov je vrh pozvao birače u XI. izbornoj jedinici za dijasporu da daju svoje glasove HDZ-ovoj listi. Upravo u tom pozivu valja tumačiti i ovaj (iznenadni) tajming u kojem se Rojsa isključilo iz stranke.

Nije nikakva tajna da Rojs uživa veliko povjerenje u Hercegovini, gdje tamošnji HDZ-ovi članovi od početka ne podupiru Sanaderovu politiku i uglavnom ne dijele njegove političke stavove, smatrajući da je »izdao Tuđmanovu politiku«. Uostalom, još tijekom borbe za predsjedničko mjesto između Sanadera i Pašalića hercegovački su hadezeovci uglavnom davali potporu Pašaliću. Upravo je nedavna Rojsova najava kako će predvoditi nezavisnu listu u dijaspori, i to unatoč stranačkoj odluci, dolila ulje na vatru Sanaderova strpljenja.

HDZ-ovo je čelništvo svjesno da Rojs, ma što se o njemu mislilo, ima velike izglede osvojiti glasove dijaspore i ponovno ući u Sabor. Za birače dijaspore, koji su uvijek važni za rezultat izbora a kojih prema procjenama ima oko 360 tisuća, borit će se i Rojsova nezavisna lista.

Stoga su na ovim izborima moguća iznenađenja i na listama za dijasporu. Mnogi tvrde da će Rojs kao neupitni »kralj Hercegovine« uspjeti ući i u sljedeći saborski saziv, a s druge se strane čuje da će to Rojsu ostati samo puka želja. No, sada je barem jasno da je definitivni razlog isključenja nepoćudna generala i zastupnika ne samo njegova ogluha o stranačku stegu nego i činjenica da se »usudio« formirati svoju nezavisnu listu i s njome se natjecati u XI. izbornoj jedinici.

Andrea Latinović