Vjesnik: 15. 11. 2003.

Povjerenje Bruxellesa tek treba zaslužiti

Nakon otvorene potpore njemačkog socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schrödera aktualna je koalicijska vlast važnu pohvalu za odrađeni mandat dobila i od povjerenika za proširenje Unije. Doduše, i Verheugen je njemački socijaldemokrat, pa se može reći da tu ima i nešto simpatija na ideološkoj razini. No, sasvim je sigurno da Verheugen u četvrtak nije govorio kao član njemačkog SPD-a nego kao Unijin visoki dužnosnik

SANJA KAPETANIĆ

Europska komisija poduprla je Hrvatsku u podnošenju zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, jer cijeni znatan i dojmljiv gospodarski i demokratski napredak u prošle četiri godine, poručio je u četvrtak Günter Verheugen, povjerenik Europske komisije za proširenje EU-a. Verheugen nije pritom zaboravio reći da između Unije i Hrvatske postoje još neka otvorena pitanja, ali na političkom terenu, a ne gospodarskom.

Samo dan kasnije HDZ je putem Miomira Žužula ustvrdio suprotno, da bi za Hrvatsku veća prepreka mogao biti nastavak negativnih gospodarskih kretanja (koje Verheugen ne vidi) nego politička pitanja (kojima je Verheugen posvetio najveći dio svojih izjava). Takav stav HDZ-a je razumljiv u predizbornoj kampanji kojom želi osigurati povratak na vlast. Uostalom, već smo se navikli da se gospodarski rezultati Hrvatske drastično različito tumače u inozemstvu i kod kuće. I to je razumljivo, jer stranci odmjeravaju trendove i velike brojke, a hrvatskom je građaninu u središtu pozornosti račun za struju koji mora platiti već danas, a ne u nekoj boljoj budućnosti, pa se i političari uglavnom drže tog pogleda na gospodarstvo. Pogotovo u predizbornoj kampanji.

No, ako je članstvo u Europskoj uniji strateški nacionalni interes u čije se ostvarenje zaklinje svaki ozbiljniji političar, onda se tim pitanjima ipak ne bi smjelo poigravati u tolikoj mjeri i tako očito. A u ovoj smo se kampanji doista svega i svačega naslušali baš o šansama Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji i o politici, odnosno političarima, koji to mogu najbrže izvesti.

Veće stranke, one koje računaju s više od sedam-osam posto glasova, sveudilj se busaju u efikasna europska prsa, jer znaju da ulazak u Uniju podržava barem tri četvrtine birača. Manje desne stranke tvrde da Hrvatska u Uniju ne može ući još barem deset godina, bez obzira na što i kako činila, a sličnu skepsu izražavaju i neki čelnici stranaka desnog centra, na primjer Budiša. Vodu na njihov mlin prije nekoliko dana nanio je i šef uglednog Britanskog kraljevskog instituta, rekavši da Hrvatska nema šanse u EU ući u sljedećih desetak godina, jer je mala i ima pogrešnog istočnog susjeda, nestabilnu BiH.

U četvrtak smo pak imali prigodu čuti što o hrvatskim šansama za članstvo u Uniji kaže Günter Verheugen, povjerenik Europske komisije za proširenje EU-a, dakle prvi operativac Unije za prihvaćanje novih članica. Njegove su poruke bile jasne.

Ne vjerujte onima koji kažu da će se pred Hrvatsku stalno postavljati neki novi uvjeti kako bi ju se držalo podalje od članstva. Ne vjerujte onima koji tvrde da Hrvatska mora čekati da za Uniju sazru i njeni istočni susjedi, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora i Makedonija. Hrvatska će u Uniju ući kada ispuni uvjete poznate još od 1993. Nije istina da Hrvatska ne može u Uniju ući sama jer je premala da bi se samo radi nje organiziralo proširenje. Unija će podupirati članstvo Hrvatske i surađivati sa svakom demokratski izabranom vlašću koja poštuje standarde Unije - ljudska i manjinska prava, mir, vladavinu prava i međunarodne obveze.

Sve je to Verheugen poručio uz dodatak da u Zagreb samo deset dana prije izbora nije došao voditi kampanju nego informirati hrvatske birače o stavu Unije prema Hrvatskoj. A temeljna poruka - ako želite u Uniju izaberite stranke i političare koji će nastaviti s politikom koja se Uniji svidjela u prošle četiri godine - je više nego jasna. Nakon otvorene potpore njemačkog socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schrödera, aktualna je koalicijska vlast važnu pohvalu za odrađeni mandat dobila i od povjerenika za proširenje Unije. Doduše, i Verheugen je njemački socijaldemokrat, pa se može reći da tu ima i nešto simpatija na ideološkoj razini. No, sasvim je sigurno da Verheugen u četvrtak nije govorio kao član njemačkog SPD-a nego kao visoki dužnosnik Unije, do čije je potpore svakoj zemlji kandidatu i te kako stalo. Pa i strankama koje pretendiraju zemlje kandidate uvesti u punopravno članstvo.

Zato su se pozivu na razgovor s Verheugenom odazvali predstavnici svih šest pozvanih parlamentarnih stranaka: SDP-a, HSS-a, HNS-a, HDZ-a, DC-a i HSLS-a. Uostalom, upravo je zbog stavova, o kojima je Verheugen u četvrtak govorio u Zagrebu, Sanader dan ranije u razgovoru za France press pozvao izbjegle Srbe da se vrate i zajamčio im sva prava, uključujući i povrat imovine. No, Verheugen je jasno poručio da se riječima neće vjerovati, odnosno da će sljedeća vlada morati dokazati da zavređuje povjerenje, a to su u anketi za Vjesnik ponovili i veleposlanici najutjecajnijih zemalja Unije. Praksa sukladna riječima bit će, dakle, »cijena« za povijesno važnu poziciju stranke koja je počela i završila pregovore o članstvu Hrvatske u EU.