Slobodna Dalmacija: 17. 11. 2003.

BEZ KOČNICA STRANAČKA PROPAGANDA S OKUSOM PRIMITIVIZMA

Što rade Račanu

Sudeći prema onome što je prikazano na zadnjoj stranici SDP-ova biltena "Da!", koji se dijelio na skupu te stranke u Splitu, najveći dio Hrvata su negativci, nacionalisti i primitivci

Piše: Ivan UGRIN

Da je Erazmo Roterdamski kojim slučajem danas živ, onda bi u njegovo kapitalno djelo "Pohvala ljudske gluposti" zacijelo bio uvršten i SDP-ov bilten s naslovom "Da!", broj 1, koji je s podnaslovom "Glasnik optimizma i razvoja" datiran za nedjelju 23. studenoga 2003. Naime, neku večer se na središnjem SDP-ovskom skupu za Desetu izbornu jedinicu na splitskim Gripama rečeni bilten dijelio okupljenima u dvorani koji su došli poslušati i vidjeti Severinu, ali također i onima koji htjeli čuti što to Ivica Račan nudi svome narodu u mogućem drugom mandatu. Jer, bez obzira na simpatije, odnosno antipatije koje svatko od nas može gajiti prema prvaku hrvatskih socijaldemokrata, on je još uvijek premijer svih hrvatskih građana.

Međutim, sudeći prema onome što je ponuđeno u navođenom prvom broju lista "Da!", osobito na njegovoj zadnjoj stranici, Račan i njegovi kumpanji drže najveći dio hrvatskoga naroda "uglavnom negativcima, nacionalistima, primitivcima i..." jednom riječju "konzervativcima".

Za etičko povjerenstvo

Vjerovali ili ne, karikatura koja prati navedene izraze prikazuje kao takve debelopotkoženog naoružanog tajkuna, ali i magarca, molim lijepo, u odijelu, te zadnjeg u nizu, neandertalca koji neodoljivo podsjeća na orangutana, baš onako kako su marksisti godinama kontra većine svoga katoličkog naroda prodavali maglu s Darwinovom teorijom evolucije, osobito u Kumrovečkoj partijskoj školi, po kojoj nije Bog stvorio čovjeka nego je, on, eto igrom slučaja postao od majmuna.

Uzimajući u ruke tiskovinu koja na takav način prezire svoj narod, jer on je u većini, gotovo 90 posto katolički, odnosno krštenjem je član Crkve u Hrvata, barem se tako deklarira na popisu pučanstva, bez obzira na to što u taj broj ne spadaju svi oni koji zbilja prakticiraju svoju vjeru i drže do tradicionalnih, ili ako vam je draže konzervativnih moralnih načela zapisanih u Deset Božjih zapovijedi, najprije sam potražio tko je autor karikature. Potpisa nema. Nema ga ni ispod ijednog drugog teksta ili fotografije u listu, nema ni potpisa autora intervjua s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom. Ukratko, riječ je o potpuno anonimnoj tiskovini bez impressuma, koja dizajnom neodoljivo podsjeća na EPH-izdanja. Gledam se i pitam tko je to zapravo Račanu podvalio, tko to toliko mrzi većinu hrvatskoga naroda i što to SDP uopće očekuje na sljedećim parlamentarnim izborima kad se tako sprda s vlastitim građanima u biltenu hrvatskih socijaldemokrata?!

Pitam se isto tako gdje su sada soroševci i ostali veliki borci za ljudska prava, gdje su udruge za zaštitu životinja, jer ako već ljudi, pojedinci nisu uvrijeđeni, onda su barem tovari ni krivi ni dužni svrstani u jednu ružnu kategoriju živih bića. Oko nekoliko jaja u Imotskome koja su doletjela na odijelo Slavka Linića digla se medijska halabuka. S pravom, treba osuditi svaki incident koji ne ide u prilog tolerantnoj predizbornoj kampanji. Međutim, dosada nitko niti riječi o ovom animalističkom pristupu biračima sa stranica SDP-ova glasnika. Ovo je slučaj za izborno etičko povjerenstvo, jer se u najmanju ruku radi o famoznom govoru mržnje.

Susrećem tako donedavnog saborskog zastupnika Vedrana Lendića, jednog od onih koje je SDP postavio na svoju listu u Desetoj izbornoj jedinici, i pitam ga u društvu s nekoliko kolegica novinarki da komentira spornu karikaturu. Nakon što ju je očito prvi put vidio, kazao je kratko: "Ovo nije dobro."(!)

To je isto tako loše, ako ne još i gore od onoga kad je svojedobno Tuđman svoje političke protivnike nazivao "stokom sitnog zuba"; nikada se nije tako narodu obraćao, vrlo dobro je znao kojeg je svjetonazorskog miljea većina Hrvata.

Izgleda da SDP-ovci ništa nisu naučili iz lekcije koju su sami morali dobro proći. A lekcija se zove: Ne živi se od stare trećosiječanjske slave. Toliko samozadovoljstva, hvalisanja i isticanja svojih uspjeha jednostavno pršti sa stranica i iz naslova SDP-ova lista "Da!" da se čovjek pita u kojoj to zemlji živimo.

Čitajte Erazma

Da su čitali Erazma Roterdamskog, najvećeg europskog humanista, onda bi pročitali i ovo: "Nema pouzdanijeg dokaza (ljudske) nerazboritosti i gluposti, no što je pretjerano samozadovoljstvo." I ovo: "Neka vladari budu mudri na korist naroda, a ne na vlastitu korist." I ovo: "Neka se vladar smatra velikim i plemenitim kad upravlja i rukovodi dobrim podanicima, sretnim — ako podanicima donosi sreću, uzvišenim — ako upravlja slobodnim ljudima, bogatim — ako su bogati podanici, bezbrižnim — ako njegovi gradovi žive u miru i procvatu, a (taj) primjer trebaju slijediti i drugi (državni) dužnosnici, koji će tako najbolje ostvariti i vlastiti probitak."

Iako je Erazmo sve gore citirano napisao odavno, još prije pet stotina godina, tko to do danas nije naučio, taj sam sebi ne crta, niti piše dobro. To više što je, najblaže rečeno, glupo na karikaturi SDP-ova biltena prikazati oca koji podučava sina kako je put u budućnost onaj koji ide prema istoku, kamo se njih dvojica kreću, a konzervativci idu tobože u krivom smjeru, na zapad. Pa zna se što koja od tih strana svijeta predstavlja, barem to oni pametni znaju. Sjetimo se gdje smo bili prije 1990. E, moj Račane, šta ti rade?!