Vjesnik: 17. 11. 2003.

»Gordogan« objavio već publicirane snimke KOS-a

Snimke razgovora koje je presreo KOS objavljene su još 2000. u Beogradu, u knjizi »Vruće veze«, srbijanskom »Glasu javnosti« i splitskoj »Slobodnoj Dalmaciji« / Ante Marković se pohvalio da je razgovor Kadijevića i Tuđmana sredinom devedesetih dobio od britanske ekipe serijala »Smrt Jugoslavije« / Vlasnik većine KOS-ovih vrpci navodno je Aleksandar Vasiljević, ratni šef KOS-a

ZAGREB, 16. studenoga - Iznova pokrenuti časopis za kulturu Gordogan, koji uređuje Branko Matan, kao poklon čitateljima priložio je i CD pod naslovom »The best of KOS«.

Na CD-u su razgovori iz 1991. i 1992. koje je tadašnja protuobavještajna služba JNA tajno snimala. Objavljene su snimke razgovora pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s Veljkom Kadijevićem, ministrom obrane SFRJ iz rujna 1991., zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića s načelnikom ZNG-a Antunom Tusom iz listopada 1991., zapovjednika »vojske republike srpske« generala Ratka Mladića s članom predsjedništva SFRJ Borislavom Jovićem s početka 1992. itd.

Iz povjerljivih izvora

Uredništvo časopisa Gordogan naznačilo je da je materijale za CD dobilo iz povjerljivih izvora, sugerirajući da je riječ o ekskluzivnoj javnoj prezentaciji. No, neobičnije od činjenice da časopis za kulturu objavljuje obavještajne materijale je činjenica da je većina tih razgovora objavljena još 2000. u Beogradu, u knjižici »Vruće veze« Dragoljuba Bulata i Milana Vidojevića. Uz knjigu je bila priložena i audiokaseta presnimki razgovora, a transkripte su publicirali srbijanski Glas javnosti i splitska Slobodna Dalmacija.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju u svibnju 2000. Dragoljub Bulat, umirovljeni televizijski producent i organizator, najavio je nove knjige KOS-ovih razgovora, ustvrdivši da posjeduje »400 kaseta snimljenog materijala. To je golem materijal koji treba polako sistematizirati i slagati, ali i prilagođavati ga vremenu koje dolazi«.

Na novinarsku tvrdnju da je knjiga tendenciozna, jer »unaprijed označava hrvatsku stranu krivcem za rat u Hrvatskoj« Bulat je rekao: »Ima jedna stvar koju svi moramo shvatiti. Jedan nacionalizam vuče drugi i ne može se govoriti samo o jednom nacionalizmu. Pitanje je koji je veći, a koji manji nacionalizam - to možemo vagati, ali moje je mišljenje da je najveća krivnja na hrvatskom narodu i hrvatskom vodstvu«.

Zanimljivo je da je razgovor između Tuđmana i Kadijevića iz rujna 1991., koji je prvo objavljen u »Vrućim vezama«, a sad i u Gordoganu, sredinom devedesetih dospio u ruke Ante Markovića, zadnjeg premijera SFRJ. Marković je to otkrio nedavno u razgovoru za tjednik Globus.

Tvrdeći da nije htio dati intervju britanskoj TV ekipi koja je radila serijal »Smrt Jugoslavije«, Marković je rekao da je pristao pogledati materijal koji su oni snimili i reći im svoje mišljenje. Kao uslugu, što je na neki način pomogao serijalu, britanski novinari su Markoviću darovali vrpcu razgovora Tuđman - Kadijević.

Kako je hrvatskoj javnosti poznato iz tog razgovora publiciranog u Slobodnoj Dalmaciji 2000., Veljko Kadijević je pokojnom Tuđmanu govorio protiv Ante Markovića tvrdeći da Marković govori kako su Milošević, Tuđman i Kadijević huligani koje treba objesiti.

Suoptuženi postao jedan od glavnih svjedoka optužbe

Vjesnikovi beogradski izvori tvrde da su spominjane vrpce koje je snimao KOS dio arhiva Aleksandra Vasiljevića, načelnika KOS-a JNA do travnja 1992., kad ga je smijenio Slobodan Milošević. Mirjana Marković, Miloševićeva supruga, utjecala je da Vasiljević bude aktiviran 1999. u vrijeme NATO-udara na Kosovu. Bio je suoptužen u proširenoj haaškoj optužnici protiv Miloševića, da bi na kraju postao jedan od glavnih svjedoka optužbe.

Beogradski izvori tvrde da je bivši šef KOS-a danas iznimno blizak srbijanskom ministru policije Dušanu Mihajloviću.

Željko Peratović