Slobodna Dalmacija: 18. 11. 2003.

Sve u ime zakona

Davorka BLAŽEVIĆ

Za malo koji posao možete konkurirati bez priloženog dokumenta koji potvrđuje da niste kažnjavani (osuđivani). Svejedno, želite li raditi kao portir ili direktor, dossier vam mora biti besprijekorno čist.

Takmacima za političke, saborske sinekure, zajamčen je, međutim, ekskluzivitet. Njih, kakvog li apsurda, ciničnog li paradoksa, nitko o tomu ništa ne pita! Ergo, posve je moguće da ste odležali u zatvoru zbog oružane pljačke ili kakve druge kriminalne (ne političke!!!) rabote, i da danas nezaustavljivo jurišate na zastupničku fotelju, bilo kao jedan od kandidata ili čak kao prepoznatljiv simbol cijele liste - njezin nositelj (čemu u ovim izborima možemo izravno svjedočiti). Svaki eventualni prigovor na tu okolnost tek je jalovo zanovijetanje, jer zakon o tomu ne kaže ni jedne jedine riječi!

Mi tu ništa ne možemo. Zakon govori tko ne može biti biran, u smislu definiranja onoga što je inkompatibilno sa zastupničkim poslovima (!?), ali ne spominje osuđivane osobe. To je jednostavno propust zakonodavca - konstatira nemoćno sutkinja Alemka Brkljačić iz Državnog izbornog povjerenstva. Uostalom, uzgred će, "ako hoćete biti liječnik ili pravnik, morate imati diplomu, a za zastupničko mjesto ne trebate ništa". Tek glasove birača…

Politika kao rodno mjesto voluntarizma, u suštini je negacija svoje osnovne funkcije. Nije li ironija da zakone ove države potencijalno mogu donositi oni koji su ih bezočno kršili, koji su svojim postupanjem ugrozili tuđi život i imovinu? Takav zakonski nonsens eventualno bi se mogao tumačiti potrebom oslobađanja od hipoteka komunističkog naslijeđa bogatog političkim zatvorenicima, ali to ne opravdava njegovu krajnju neselektivnost. Jer, dakako da u demokraciji drukčije mišljenje nije delikt, ali prijetnja oružjem, ugrožavanje nečijeg fizičkog integriteta ili imovine jest kazneno djelo neprispodobivo sa, po definiciji, časnom ulogom zastupnika.

Čak i stranke građanske provenijencije visokim pozicijama na svojim listama promiču, ako već ne bivše osuđenike, a ono u najmanju ruku suspektne tipove, među kojima su i zlostavljači žena ili seksisti, primitivni muški šoveni koji smatraju da je visokoobrazovanoj ženi od 50 godina primjerena tek uloga stranačkog zeca na listi, dok je za njih, iako 6-7 godina iza pedesete, mjesto u vrhu. Tako je to u profesiji koja nema limita, ponajmanje etičkih.