Novi list: 19. 11. 2003.

PRESICA PREDSJEDNIK HSP 1861. U SPLITU

Paraga: Đapić je ukrao cijelu parlamentarnu stranku

SPLIT – Stranka koju vodi krivotvoritelj magisterija Anto Đapić, lažna je stranka prava, odnosno surogat stranke koju je Tuđman 1993. oduzeo članstvu i vodstvu, da bi uklonio najjaču opozicionu stranku koja je prva proklamirala hrvatsku nezavisnost, prva stala u obranu Hrvatske formiranjem HOS-a i prva se usprotivila, kod kuće i u svijetu, Tuđmanovoj sramnoj politici podjele BiH, rekao je jučer Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861., na presici kojoj su prisustvovali Zoran Kastropil i Mirko Rajčić, kandidati sa stranačkih lista u 9. i 10. izbornoj jedinici.

– Punih 10. godina predmet oduzimanja HSP-a namjerno se vuče po sudovima Hrvatske, igra se ping-pong između domaćih sudova kako ne bismo stekli pravo ići pred Europski sud za ljudska prava. Dok je oduzeta stranka za to vrijeme marioneta, jučer HDZ-ova, danas SDP-ova, nama se brani pravo nastupa, pod lažnim izgovorom da nismo parlamentarna stranka. Koalicijska vlast Ivice Račana nije dopustila sudskoj vlasti da provede kazneni postupak protiv Đapića i Kandarea za krivotvorenje službene isprave i zlouporabu položaja. Dvije godine su prošle od podizanja optužnice, a Đapić sada trijumfalno nastupa vičući da nikada nije zavukao ruku u hrvatski džep. Đapić je jedan od najvećih kradljivaca u Hrvatskoj koji je ukrao, ne samo imovinu, već cijelu parlamentarnu stranku, prostituirao je na najgori mogući način, fašizirao i ocrnio, a kada su mu gazde (savjetnik mu je zadnjih godina bio Zdravko Tomac) rekli da promijeni retoriku, doveo je u svoju ekipu »nove« ljude, poput Ruže Tomašić, nositeljice liste u 10. izbornoj jedinici, koja 12 godina prikriva cijelu hijerarhiju, od naredbodavca do izvršitelja ubojstva Ante Paradžika. Odavde tražim od Državnoga odvjetništva kaznenu istragu protiv Ruže Tomašić za taj okrutni zločin, rekao je Paraga.

– U Zagrebu je slična situacija. Čovjek koji je prodavao informacije iz Tuđmanova ureda, koji se prije pet godina za novac nudio Miloševiću kao savjetnik, što je prije bio Tuđmanu, sada je nositelj HSP-ove liste u Zagrebu. Takvo ponižavanje HSP-a ide izravno na dušu Ivice Račana. Zato želimo njegov pad i lustraciju nad njim za ovo nedjelo protiv hrvatskoga naroda i države, naglasio je Paraga.

– Danas je godišnjica pada Vukovara. Tuđman se svim silama trudio da Vukovar padne. Pucao je u leđa braniteljima Vukovara. On je izravni krivac za genocid u Vukovaru, za ubojstva zarobljenika i likvidaciju ranjenika u Vukovaru. On je svim silama sprječavao pomoć Vukovaru. Ja sam slao ljude tamo, a on im je pucao u leđa, ubijao moje ljude, od Paradžika na dalje, u vrijeme kada smo samo mi branili Vukovar, osim samih Vukovaraca. Može se prodati Crkva, može se prodati režim, ali se pravi pravaši nikada neće prodati, jer to je jedina istina o Vukovaru, rekao je Paraga.

Z. K.