Slobodna Dalmacija: 20. 11. 2003.

PREDIZBORNI CIRKUS - POLITIČARI NA 1001 NAČIN POKUŠAVAJU PRIDOBITI BIRAČE

Kuhaju, lete, bacaju se po strunjačama...

No, čovjek koji je opet sve izvrgnuo ruglu je bez sumnje Vladimir Bebić. Bombarder s Kvarnera je na svako pitanje tv voditelja odgovarao s jednom do dvije riječi, dok je njegova asistentica sve odgovore napisala na kartonu

Piše: Siniša PAVIĆ

Službeno, počelo je sve 6. studenog kada je Državno izborno povjerenstvo dalo znak za početak predizbornog doba. Neslužbeno, počelo je tko zna kad, vjerojatno znatno prije nego je pravaš Tadić poželio za nuklearni reaktor NE Krško vezati neke doministre, HDZ-ova Jadranka Kosor zavapila kako želi veće porodiljne naknade, a HSS-ovci izmislili ekološki i tome slično pojas na Jadranu. No, službeno je počela predizborna kampanja 6. studenog te nam je u samo dva tjedna iznjedrila svakojakih bizarnih pristupa dodvoravanja biračima od kojih će neki, unatoč dojmu o nikad dosadnijoj kampanji, ostati za vjekove upisani u memoriju birača.

Veliki imaju pare, mali imaju ideje

A, da će ekstremnih poteza, poteza na granici između redikuloznosti i genijalnosti i te kako biti, bilo je jasno onoga trena kada je SDP angažirao Severinu. Kako je, naime, malo toliko dobro potkoženih stranka da u kontru udare nekim novim 200.000 eura teškim angažmanom, valjalo je promijeniti pristup. Prvi se odvažio Slaven Letica, nezavisni kandidat pod okriljem HSP-a, koji se put Svete Gere uputio ni manje ni više do na konju prerušen u bana Jelačića. Pod njim tako dorat, u ruci košara s koštunjavim voćem i jabukama, pod rukom mu djevojče, a za pasom sablja. Na žalost mrki i šali neskloni Slovenci koji se usuđuju s Hrvatima u sred Zagreba odigrati neriješeno, nisu pokazali nimalo razumijevanja za Letičine prediozborne muke. Veliko je tako pitanje je li performans imao kakva odjeka, no, palac gore Letici za prvu predizbornu transvestiju u Hrvata.

No, pravaši tu ne staju. Zaneseni uspješno odrađenim saborskim mandatom, a odlučni ne potrošiti na kampanju ni kune, njaprije ne daju Thompsonu da pjeva za ikoga, zatim tjeraju Giuliana da pjeva za njih mukte te na koncu gone sirotog Tonča Tadića da se ponaša šašavije od kakvog Bonda 007! Nema toga što taj za kampanju ne radi, jedan dan lovi ribicu na panulu, ako već ne koćari, drugi dan ispija vina na Sabatini, a treći dan se bez po frke baca po strunjačama demonstrirajući silu, odnosno, vrsno znanje aikida. Da pravaški nastup bude to žešći, prvi do njega na listi u devetoj jedinici također se baca po strunjači, jedino što nije majstor aikida, već karatea. A, smijali se vi sad ili ne, činjenica je da je pravaška mobilnost za kampanje jedino HSP-u, prema nekim istraživanjima, povećala rejting.

Ne bi li dokazali svoju ljudskost, političari od formata rade, dakle, sve i sva. Čelni čovjek HSS-a Zlatko Tomčić pokušao je, nagovoren od svog mladenačkog stranačkog korpusa, u kampanju poletjeti balonom. I jest, poletio je, jedva 20 i nešto metara u vis, Vesna Pusić spremno je kuhala za cijeli kvart, a njeni HNS-ovci su i pjevali Thomposna i plesali na Elvisovu glazbu, Sanader fingira vještinu od balota, Račan na skupovima napucava nogometnu loptu te pokazuje naglo svekoliki interes za sport svake vrste, Vesna Škare-Ožbolt rado razgovara s Malnarovom novinarskom zvijezdom Jajanom, a Mate Granić ne zna bolje nego liječnički uštogljeno obilaziti tržnice pa ćaskati s kumicama. Milan Bandić se dodvoravao šefu Račanu, prezentirajući mu Sljeme kao takvo, a jedino je Čačić ostao vjeran samome sebi pa je i u ovo predizborno vrijeme opet otvorio neku dionicu autoceste, baš kao što se nije libio pustiti u pogon puteljčić u selu svoje majke, dug jedva 900 metara.

Nevolje je jedino što se našim političkim veličinama ipak teško spustiti posve na razinu novih političkih snaga željnih zastupničke stolice. Mali možda imaju manji budžet, ali je u njih ideja na pretek. Da je to tako, otkrivaju prije svega televizija, izvještaji i predstavljanja stranka. Užas na novinarskim licima s Prisavlja prisutan kada im je s kandidatima za koje prvi put čuju ući u studio, jednostavno se ni šminkom ne da prikriti. Nije ni čudo jer teško se, primjerice, boriti s upornim 45 minuta dugim nastojanjem Brace Hasanovića Cro Roma da u čašu s mineralnom zatakne papirić na kojem piše Cro Rom ili pak dokazivati predstvaniku nacionalnih manjina kako bi možda bilo pametnije da se gledateljstvu obrati na hrvatskom, umjeto na talijanskom jeziku. Otac i sin Vuco ekološki svjesno su pred golemim auditorijem priznali da im je jedna od glavnih programskih odrednica obračun s pasima koji veliku nuždu obavljaju gdje stignu, pa gdje god kreneš, ugaziš u govno. Nema u Vuce velikih obećanja, ima samo svirka, a presice čovjek za razliku od drugih ne održava u vatrogasnim domovima i mjesnim zajednicma, već po kafanama i diskoklubovima.

Isplati li se biti otkvačen?

No, kralj potpune redikulizacije i čovjek koji je i opet sve izvrgnuo ruglu je bez sumnje Bombarder s Kvarnera Vladimir Bebić. Doći u studio Hrvatske televizije, suočiti se s mrkim Mislavom Bagom i 45 minuta skupa prostora potrošiti tako da na sva pitanja odgovorite s jednom do u vr' glave dvije riječi, to može samo majstor. Dodajte tomu da je Bebićeva asistentica, plavokosa ljepotica zarazna smješka, sve odgovore uredno napisala na karton veličine A4 pa ih prezentirala koketno narodu manirom cura što u ringu pokazuju u kojoj smo rundi, i eto ti savršeno originalna predizborna nastupa. No, Bebiću ni to nije bilo dosta, već je dan poslije najavio tužbu protiv televizije koja ga je, smatra, ponizila, uvrijedila i degradila pred očima svekolike javnosti!?

Ovom brzopoteznom pregledu ponuđenog svakako valja dodati već uobičajeno nuđenje kuhana vina i slanih klipića koje vazda nailazi na dobar prijem bez obzira na političku opciju, možda i agresivni vozni park HDZ-a za koji poveći kamioni danonoćno vozaju velike Sanaderove panoe te niz tzv. završnih 'velebnih' i već viđenih predizbornih skupova ponajvećih stranaka. Reklo bi se na prvu svega ima, no, s druge strane dojam je da ni dva poletjela jaja koja su maćala veštite esdepeovaca Linića i Jurjevića nisu uspjela birače izvuć iz letargije. Je li, pak, kome iskorak u otkvačeno, osim biračkoga smiješka i aplauza, donio i kakav ozbiljniji honorar, znat će se vrlo skoro, već u nedjelju!