Večernji list: 21. 11. 2003.

EU-PARLAMENT PRIHVATIO REZOLUCIJU O ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EUROPE

Hrvatskoj pet uvjeta za Europsku uniju

Europski parlament (EP) jučer je u Strasbourgu prihvatio rezoluciju o napretku u zemljama jugoistočne Europe, obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP). EP "ponavlja svoju uvjerenost da postoji europska perspektiva samo ako te zemlje ispune kopenhaške kriterije te traži od Vijeća i Komisije da uvjetuje pomoć zemljama PSP-a i njihovo moguće napredovanje u Procesu". Parlament traži da se kao uvjeti postave: suradnja s Haaškim sudom, provedba učinkovite politike u korist povratka prognanika i izbjeglica; provedba aktivne politike protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima, oružjem i drogama.

Izvješće o Procesu stabilizacije i pridruživanja za jugoistočnu Europu, na temelju kojega je izglasana rezolucija, sastavio je nizozemski zastupnik Zelenih Joost Lagendijk.

U rezoluciji EP "izražava žaljenje zbog odluke hrvatskih vlasti o proglašenju ekološke i ribolovne zone bez odgovarajućeg dijaloga i koordinacije sa susjednim zemljama" te ističe da "intenzivnim dijalogom" i "diplomatskim instrumentima" treba postići dogovor o granicama.

Pozdravlja se donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te pohvaljuje odluka Hrvatske da ne potpiše bilateralni sporazum sa SAD-om o ICC-u, "unatoč gubitku znatne američke novčane pomoći".

Hrvatska se poziva na napredak u nekoliko područja: provedba nedavno prihvaćena zakona o pravima nacionalnih manjina, borba protiv korupcije, puna suradnja s ICTY-jem, neovisnost i sloboda medija te provedba strategije o reformi pravosuđa, prihvaćena 2002. godine. (H)