Vjesnik: 22. 11. 2003.

Kuljiš: Zbog napisa imam neprijatelja i u političkom i u kriminalnom miljeu

Dosad se Denis Kuljiš požalio samo da mu je 1995. prijetio Munib Suljić / Nagađanja o naručiteljima: od političkih stranaka, poduzetnika, do organiziranog »eskorta« / Policija nije otkrila ni jednog napadača na novinare, a novinska struka ne osuđuje medijski linč

ZAGREB, 21. studenoga - Glavni urednik Playboya i kolumnist tjednika Globus Denis Kuljiš napadnut je u četvrtak navečer u zgradi u kojoj stanuje, na Starčevićevu trgu u Zagrebu. Na klasičan način, tzv. sačekušom, dvojica su mladića, oko 25 godina, visoki oko 180 centimetara, kako je Kuljiš izjavio, stajala pred vratima njegove zgrade dok je izlazio iz taksija oko 19 sati. Napad je pomno planiran - nasilnici su glumili mladiće koji su zaboravili ključ od ulaznih vrata, koja im je otvorio sam Kuljiš, ne sluteći što će se dogoditi samo koji tren kasnije. Iskusnog medijskog »lisca« zavarao je izgled napadača, »djelovali su poput pristojnih urbanih mladića«, koji su krenuli stubištem za njim do prvog kata. »Jedan me pretekao, došao ispred i obrušio se na mene udarcima, nakon čega sam završio na podu«, ispričao je Kuljiš.

»Cipelarili« su ga nekoliko minuta i psovali, ne navodeći ništa što bi se moglo povezati s motivom napada. Preko glava su prebacili kapuljače. Kad je susjed K. B. iz prizemlja upitao što se događa, jedan od napadača obrušio se i na njega. Kad su napadači otišli, susjed je imao hematom ispod lijevog oka i crvenilo po cijeloj glavi, a Kuljiš ozljede desne potkoljenice, ogrebotine na čelu i desnom obrazu i razbijene naočale. Na pitanje o pozadini napada Kuljiš je izjavio da zbog svojih napisa ima neprijatelja i u političkom i u kriminalnom miljeu.

Dosad, Kuljiš je javno govorio samo o jednoj »ozbiljnoj« prijetnji. Kad je s nekim kolegama, u to doba »otpadnicima« iz Globusa 1995. pokretao tjednik Nacional, skupina bivših branitelja čija su se imena u Globusu često stavljala u kontekst ubojstva obitelji Zec i ratnih zločina u Pakračkoj poljani, pozvala je Denisa Kuljiša i Ivu Pukanića na ručak u restoran u Vrapču. Upozorili su ih da su ljutiti na njihove dotadašnje tekstove u Globusu te da kao osiguranje od eventualno sličnih tekstova u Nacionalu traže desetak tisuća njemačkih maraka gotovine.

»Bio je to klasični reket«, napisao je Kuljiš o tome događaju. On je u jednom trenutku ustao od stola i otišao na zahod. Kad je htio oprati ruke pokraj njega se stvorio Munib Suljić i počeo mu prijetiti. Pošto je o Suljićevu karakteru i naravi zaključivao na osnovi tekstova o ubojstvu obitelji Zec i Pakračkoj poljani, Kuljiš je odlučio primijeniti taktiku susreta s medvjedom. »Jednostavno sam se pravio mrtav. Naslonio sam se na zid i zaustavio disanje dok se Munib nije ispuhao i napustio zahod«, ispričao je Kuljiš.

Policija istražuje napad na Kuljiša, ne objavljujući pojedinosti. Reagirali su Hrvatski helsinški odbor i Hrvatsko novinarsko društvo, osuđujući napad na novinara. Policija dosad nije otkrila napadače koji su ove godine dva put na sličan način pretukli novinara OTV-a Andreja Maksimovića. Ni policija, niti agencija Tomislava Karamarka nisu otkrili podmetače bombe pod automobil Ninoslava Pavića, suvlasnika EPH-a u proljeće ove godine, Kuljiševa poslodavca i dugogodišnjeg prijatelja.

Nagađanja o naručitelju napada na Kuljiša idu od jedne stranke o kojoj je pisao u posljednjoj kolumni u Globusu, preko jednog kontroverznog poduzetnika kojeg se povezivalo s medijskom konkurencijom, pa krugova povezanih s Pakračkom poljanom, sve do organiziranog kriminala koji se bavi iznajmljivanjem »ljepotica« za erotske provode, ali i slikanje u erotskim magazinima.

Bez obzira na pozadinu napada, policija je u prošle četiri godine bila jednako neefikasna, kao i devedesetih, kad je riječ o prijetnjama i napadima na novinare. S druge strane, a u povodu medijskog linča kojem je bio izložen umirovljeni brigadir HV-a Dragutin Francisković, nedavno u Globusu i Jutarnjem listu optužen da je glavni informator Carle del Ponte o Gotovini, ni hrvatska medijska scena - uključujući HND koji nije javno osudio ničim argurmentirane optužbe - nije se pokazala dovoljno zrelom da zaštiti građane od novinarstva koje ih izlaže mogućim fizičkim ugrozama.

Željko Peratović