Vjesnik: 25. 11. 2003.

SDP odustaje od pokušaja formiranja koalicijske vlade i odlazi u oporbu

U SDP-u više nitko ne računa na HSS / Račan zahvalio dosadašnjim partnerima dodajući: »Bili bismo još zadovoljniji izbornim rezultatima da smo u prilici formirati Vladu« / Naglasio da je njegova vlada zaslužna za reforme i približavanje Hrvatske Europskoj uniji / »Očekujem da HDZ na sebe preuzme odgovornost«, izjavio je Račan

ZAGREB, 24. studenoga - SDP odustaje od pokušaja sastavljanja koalicijske vlade, jednoglasni je stav Predsjedništva stranke koje se sastalo u ponedjeljak poslijepodne na Iblerovu trgu. Potvrdio je to nakon sjednice Predsjedništva predsjednik SDP-a Ivica Račan, koji je čestitajući HDZ-u na »vrlo dobrim izbornim rezultatima«, naglasio kako SDP očekuje i od svoje glavne konkurentske stranke da pokuša, zajedno s potencijalnim koalicijskim partnerima, formirati vladu i preuzeti odgovornost vlasti.

Račan je naglasio da će, ako se pokaže da će Hrvatska ući u nestabilno razdoblje s obzirom na rezultate izbora, njegova stranka čvrsto se boriti da se održi stabilnost zemlje koju je osigurala dosadašnja koalicijska vlada.

Rekao je kako nema razloga vjerovati da HDZ neće uspjeti formirati Vladu, no čestitke na izbornoj pobjedi ipak je ostavio, kako je kazao, za stranku koja će sastaviti Vladu. Račan je potvrdio da je razgovarao s dosadašnjim koalicijskim partnerima koji su, kazao je misleći posebice na HNS, reagirali »logično« na odluke koje je donio SDP. No izjavio je da SDP nije nudio nikakve koalicije dosadašnjim partnerima izražavajući žaljenje što oni nisu postigli bolje izborne rezultate.

»SDP je bio i ostao jaka stranka što su potvrdili i izborni rezultati«, naglasio je Račan dodajući da će sada SDP biti još odlučniji u borbi za socijalnu demokraciju, jer više nije u koaliciji. Zahvalio je svim građanima na iskazanoj odgovornosti u kampanji i tijekom izbora, a posebice onima koji su svoj glas dali njegovoj stranci, što će »SDP znati cijeniti«. Zahvalio je i dosadašnjim koalicijskim partnerima koji su sa SDP-om četiri godine obnašali vlast.

»Bili bismo još zadovoljniji izbornim rezultatima da smo u prilici formirati Vladu«, kazao je Račan. Podsjetio je da je njegova vlada zaslužna za reformske promjene u zemlji, razvoj i približavanje Hrvatske Europskoj uniji.

»Očekujem da HDZ na sebe preuzme odgovornost«, istaknuo je predsjednik SDP-a. Kao još aktualni premijer, poručio je da će Vlada, dok se ne formira nova a on priželjkuje da to bude što brže, raditi samo na tehničkoj razini.

Vodstvo SDP-a svjesno je da prema izbornim rezultatima, koji su doduše još neslužbeni, ta stranka nema izgleda sastaviti koalicijsku vladu. Naime, bez koalicijskih partnera, Libre, LS-a i IDS-a, SDP je ostvario 34 saborska mandata, a s partnerima 44. Ako se tome pribroje rezultati HNS-a, koji je dobio deset zastupnika, plus jednoga u koaliciji s PGS-om, to nije ni približno dovoljno za formiranje Vlade, jer je teško računati s tri mandata Hrvatske stranke umirovljenika, odlučne da se iz pozicije bori za ostvarenje svojih ciljeva.

U SDP-u nitko više ni ne računa na HSS, koji je ostvario loš izborni rezultat osvojivši devet mandata, ali je još jezičac na izbornoj vagi.

No odluci da SDP prijeđe u opoziciju ipak su presudili glasovi manjina i dijaspore, na koje ta stranka ne može računati.

Dada Zečić