Slobodna Dalmacija: 25. 11. 2003.

TKO SU NAJVEĆI IZBORNI GUBITNICI

Groblje kadrova

ZAGREB - Suprotno predizbornim istraživanjima javnog mišljenja, koja su im predviđala desetak zastupnika u novom sazivu Sabora, najvećim gubitnikom parlamentarnih izbora pokazala se koalicija HSLS-DC, izborivši samo tri zastupnička mjesta. U Sabor nisu ušli ni predsjednici stranaka Dražen Budiša i Mate Granić, a HSLS je, s 24 mandata osvojena na prošlim izborima, spao samo na dva, koja su izborili Đurđa Adlešić i Ivan Čehok.

Na putu za Sabor voljom birača zaustavljeni su istaknuti HSLS-ovci: potpredsjednik stranke Joško Kontić, glavna tajnica Dorica Nikolić, nekadašnji ministri gospodarstva te pomorstva, prometa i veza Hrvoje Vojković i Mario Kovač. Podužu listu na ovim izborima neuspješnih članova DC-a predvode nekadašnji ministri obrane i unutarnjih poslova Pavao Miljavac i Joško Morić, te splitska odvjetnica Doris Košta. Samo zahvaljujući tijesnom prolazu Vesne Škare-Ožbolt u petoj izbornoj jedinici, DC će ipak ostati parlamentarnom strankom. Prema još uvijek nepotpunim rezultatima, SDP će zabilježiti osjetno slabiji rezultat od 44 zastupnika, koliko ih je imao nakon izbora 2000. godine, tako da će pred vratima Sabora ostati ministar zdravstva Andro Vlahušić, ali i istaknuti šibenski SDP-ovac Ivan Ninić.

Rezultate slabije od očekivanih bilježi i HSS koji nije dostigao brojku od dosadašnjih 16 zastupnika, iako je predsjednik stranke Zlatko Tomčić uoči izbora najavljivao dvadesetak zastupničkih mjesta. Snažan je udarac Tomčićevoj stranci neulazak u Sabor dopredsjednika stranke Luke Trconića koji nije prošao u prvoj, kao ni glasnogovornica Marijana Petir u šestoj i potpredsjednik vlade Anto Simonić u osmoj izbornoj jedinici. Prema još uvijek nepotpunim rezultatima, koalicija HIP-HB ostala je bez i jednog od dosadašnjih osam saborskih zastupnika, tako da u Saboru neće sjediti predsjednici stranaka Miroslav Tuđman i Ivić Pašalić, niti bivši splitski župan Branimir Lukšić te Mirko Čondić.

Kao što su predizborna istraživanja sugerirala, mjesto u Saboru nije izborio Zdravko Tomac, nositelj neovisne liste FSH-a u prvoj i trećoj izbornoj jedinici, a Sabor će u novom sazivu biti "siromašniji" za Zlatka Canjugu i Antu Kovačevića, predsjednike do jučer parlamentarnih stranaka, HND-a i HKDU-a. Prema svemu sudeći, u saborsku se fotelju neće vratiti ni nositelj neovisne liste Ljubo Ćesić Rojs.

N. NEVEŠĆANIN