Slobodna Dalmacija: 25. 11. 2003.

TERMIN SLANJA NOVIH HAAŠKIH OPTUŽNICA U HRVATSKU NAMJERNO JE ODREĐEN TAKO DA IH PRIMI NOVA VLADA

Carlin europski test za Sanadera

HAAG - Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte obavijestila je ovih dana diplomatski zbor akreditiran u Haagu da će u Hrvatsku, oko mjesec dana nakon konstituiranja nove vlade, pristići nekoliko novih optužnica "protiv hrvatskih državljana s prebivalištem na teritoriju Republike Hrvatske", saznali smo u neformalnom razgovoru s predstavnicima Tužiteljstva u petak.

Naši sugovornici koji zbog formalne procedure dobivanja ovlasti nisu pristali na javni istup, tvrde kako je Carla del Ponte tu informaciju potvrdila i u srijedu na brifingu u sjedištu NATO-a, kada je razgovarala s predstavnicima Sjevernoatlantskog partnerskog vijeća čija je članica i Hrvatska.

- Hrvatska vlada, bez obzira kakva će biti nakon izbora - kazano nam je u glasnogovorništvu Tužiteljstva - neće se moći izvlačiti argumentima da nije znala za postojanje novih optužnih prijedloga jer je glavna tužiteljica na diplomatskom brifingu u Haagu, a potom i u Bruxellesu, to jasno kazala europskoj i hrvatskoj diplomaciji. Na naše pitanje je li termin slanja novih optužnica namjerno ciljan na novu vladu, naši su sugovornici neočekivano odlučno odgovorili sa - da!

- Nema u tome nikakve tajne, pa i tužiteljica Del Ponte je na ovim važnim susretima bila vrlo konkretna kada je poručila da će reakcija nove hrvatske vlade na te optužnice biti pravi lakmus papir za provjeru istinske opredijeljenosti Republike Hrvatske za punu i bezuvjetnu suradnju s Haagom. Nema sumnje da, tko god došao na čelo hrvatske države nakon 23. studenoga i što god taj intimno mislio o ovome Sudu, europsku političku budućnost Hrvatske neće moći ostvariti bez neuvjetovane i potpune suradnje - čuli smo u petak u Haagu.

Na pitanje da nam potvrde jesu li među novim haaškim optuženicima ona imena o kojima su već nagađali hrvatski mediji (Merčep, Markač i drugi), odgovoreno nam je - no comment.

Zašto se nove optužnice namjerno šalju na adresu nove vlade? Razlog je i u izvjesnoj nervozi koja sve više zahvaća administraciju Haaškog suda zbog curenja rokova. Naime, 2010. godine prestaje rad Haaškog suda, pa je Del Ponte diplomate upozorila da će se do tada završiti svi žalbeni postupci, a sva prvostupanjska suđenja - do 2008. godine. Na spomenutom haaškom brifingu, na kojem je osim Carle del Ponte sudjelovao i predsjednik Tribunala Theodor Meron, istaknuta je i 2004. godina do kada moraju biti završene sve istrage, a nitko ne jamči da će se u tom roku svi bjegunci dovesti pred ovaj sud. Upravo zato, kazali su nam naši sugovornici, Haag se želi odmah suočiti s (ne)spremnošću nove hrvatske vlade glede pune i bezuvjetne suradnje.

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u prvim izjavama u izbornoj noći, na pitanja hoće li njegova vlada, ako on bude mandatar, voditi politiku koja će, primjerice, izručiti generala Gotovinu, još uvijek nije dao eksplicitan odgovor. No, uskoro će novi hrvatski premijer polagati odlučan test pred Haaškim sudom, a na nove optužnice trebat će odgovoriti vrlo određeno: sa da ili ne.

Šenol SELIMOVIĆ