Novi list: 26. 11. 2003.

DOBROSLAV PARAGA, HSP 1861: JE LI NOVI HDZ PONOVNO STRANKA NEČISTIH NAMJERA?

Sanader ne poštuje pravnu državu, jer spominje Đapića kao mogućeg partnera u Vladi

Sanader i ovom prigodom demonstrira svoju odbojnost i aroganciju prema poštivanju pravne države i pravosuđa u RH, jer poziva kao mogućeg partnera u vladu osobu pod pravomoćnom kaznenom optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, Antu Đapića, koji je kazneno optužen za poticanje na zlouporabu službenog položaja i krivotvorenje službene isprave

Nakon što su se potpuno potvrdile procjene da će Račanova koalicija zbog kompromitiranosti i nesposobnosti izgubiti parlamentarne izbore u korist HDZ-a, predsjednik te stranke i vjerojatni idući premijer Ivo Sanader, požurio je brže bolje pozvati na razgovore stranku nastalu HDZ-ovim stranačkim inžinjeringom, Đapićev HSP kao poželjnog koalicionog partnera.

Sanader i ovom prigodom demonstrira svoju odbojnost i aroganciju prema poštivanju pravne države i pravosuđa u RH, jer poziva kao mogućeg partnera u vladu osobu pod pravomoćnom kaznenom optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, Antu Đapića, koji je kazneno optužen za poticanje na zlouporabu službenog položaja i krivotvorenje službene isprave. Dakle, priča o navodno reformiranom i demokratski ustrojenom HDZ-u pada već prvi dan, nakon održanih parlamentarnih izbora u vodu. Ako se po jutru dan poznaje, u Sanaderovoj vladi bit će mjesta za moralno i krivično kompromitirane ljude, a onda padaju u vodu sva Sanaderova obećanja o brzom ulasku RH u NATO i EU pod njegovim vodstvom.

Gotovo istodobno Etičko povjerenstvo, kojem je na čelu HDZ-ovac teškog kalibra, akademik Ivo Padovan, u priopćenju broj 6. ocjenjuje spominjanje kaznene optužnice Đapića i administrativno oduzimanje HSP-a u njegovu korist»neprihvatljivim izjavama kojima se diskreditiraju politički protivnici u predizbornom nadmetanju...«. Toliko o poštenju i pravdoljubivosti tzv. Etičkog povjerenstva, koje umjesto da diskvalificira nemoralnog kandidata, proglašava neprihvatljivim nečije ukazivanje na nepodobnost i nemoralnost nekog kandidata.

U nizu dosadašnjih predizbornih nastupa Anto Đapić obmanuo je potencijalne hrvatske birače krivo se predstavljajući izjavama kako »HSP u ove izbore ulazi čista obraza, bez afera, a u politiku unosi humanizam«, zatim, »da se HSP u 13 godina nije ničim ogriješila o hrvatski narod, nije sudjelovao u nemoralnoj privatizaciji niti u rasprodaji nacionalnog bogatstva, da će birači prepoznati stranku koja im nije gurnula ruku u džep, itd.«.

Krivotvorenje magistarskog rada

Zagrebački »Vjesnik« od 8. studenoga u članku »Najviše diploma krivotvoreno do 1998. godine na Pravnom, Ekonomskom i Prometnom fakultetu«, podsjeća da se ovih dana navršava četvrta godišnjica od otkrića najpoznatijeg hrvatskog slučaja lažiranja stupnja obrazovanja kada je HSP-ov saborski zastupnik Anto Đapić krivotvorio magistarski rad prepisavši ga u dogovoru sa svojim mentorom Borisom Kandareom od samog Kandarea, pa je zahvaljujući tome Đapić postao magistar bez pokrića, ali mu je magisterij, nakon tog otkrića, poništen. Vjesnik konstatira da je Đapićev slučaj pokrenuo lavinu o krivotvorenim sveučilišnim diplomama.

Treba podsjetiti da su Đapić i Kandare i dan-današnji optuženici za kazneno djelo zloporabe službene dužnosti i krivotvorenja službene isprave, temeljem podignute optužnice od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, ali da su sve do danas izbjegli početak suđenja, opravdavajući se pred sudom tobožnjim Kandareovim lumbagom.

Ono što je u ovom trenutku, po završetku izborne kampanje, bitno naglasiti jest činjenica da pojedini novinari i mediji licemjerno i neodgovorno promoviraju dotičnog optuženika i pri tom ga ohrabruju da i on sam ponovno obmanjuje, gore citiranim izjavama, najširu hrvatsku javnost, ne srameći se nijednog trenutka da je počinio nedopustivo gaženje etičkog i znanstvenog kodeksa, krivotvoreći magistarski rad, što predstavlja ne samo posebno opasno kazneno djelo(pored ostalog i radi poticanja na korupciju), već ga doživotno diskvalificira za bavljenje bilo kakvom javnom, a osobito političkom djelatnošću za opće dobro.

HOS-ovci nisu umirali za Đapića

Posebno je nemoralno i degutantno od ovog optuženika slušati i čitati njegove neistine »da s onim s čim sam ušao u politiku, s tim ću i izaći, ako ni zbog čega drugog, to ću učiniti zbog tisuća hrvatskih mladića koji su dali svoje živote da bih ja mogao biti saborski zastupnik«.

Đapić, da podsjetim čitateljstvo, nije ušao u politiku s Hrvatskom strankom prava već sa HDZ-om, pa prema tome sa HDZ-om a ne HSP-om treba i izaći iz politike, a što se tiče dragovoljaca HOS-a, uistinu, niti jedan od njih nije imao niti na kraj pameti namjeru da bi žrtvovao svoj život za Đapićevu uzurpiranu saborsku fotelju, već su se ti dragovoljci na moj poziv stavili u službu obrane svojeg naroda i domovine, za koje su jedino mnogi od njih i položili svoje dragocjene živote.

Đapić je, za razliku od poginulih branitelja, naredbom Tuđmana dobio na poklon saborsku stolicu, stan i posao za ženu bez ikakve kvalifikacije u MORH-u, ali i Hrvatsku stranku prava kao nagradu za političku izdaju programa Hrvatske stranke prava i njezinog legitimnog vodstva. Dakle, dotični je duboko gurnuo svoju ruku u džep hrvatskih birača, a neistinito tvrdi da nije sudjelovao u nemoralnoj privatizaciji i rasprodaji nacionalnog bogatstva, jer je upravo on bio satelit i slugan HDZ-ove vlasti koja je to za svoje i njegovo koristoljublje činila sa najtežim posljedicama.

I Slaven Letica u »kolu«

Zanimljivo da mu se je u ovom pohodu obmanjivanja, samoobmanjivanja i zavaravanja jednog dijela hrvatskih birača pridružio i nekadašnji Tuđmanov savjetnik Slaven Letica, koji se 1996. godine nudio za savjetnika najvećem ratnom zločincu Balkana Slobodanu Miloševiću. Nesvakidašnje društvo lakrdijaša, koji se nisu samo odlučili izrugivati banu Josipu Jelačiću, već tradiciji i ugledu Stranke prava, koja je pod njihovim vodstvom uistinu prestala postojati u svojem sadržaju i značenju.

Neshvatljivo nagodbenjaštvo i popustljivost dosadašnje vlasti, omogućilo je Đapiću ne samo održavanje u saborskoj fotelji uzurpirane HSP, udvostručenje saborskih mandata, već i ovakav nečuven nastup izbornog beščašća i licemjerja. Sanaderov poziv Đapiću u valst samo govori kakva će to vlast biti, na štetu hrvatskih nacionalnih interesa i demokratskih vrijednosti. Za Hrvatsku će se, svi su izgledi, opet morati tražiti pravdu po europskim metropolama i preko Atlantika, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.