Vjesnik: 26. 11. 2003.

Carli del Ponte ne trebaju nove optužnice da bi provjerila Sanadera

U uvjetima kad je novca za proračun tužiteljstva i suda sve manje, kad se još ne zna kako će optužnicama biti opravdano dolarsko ulaganje u Haag, broj i sadržaj hrvatskih optužnica tužiteljici su posljednja briga / Izlazna strategija samo je jedan od razloga zbog kojih se nove optužnice ne mogu očekivati ni do kraja godine, a možda ni u siječnju, tvrde »Vjesnikovi« haaški izvori

ZAGREB, 25. studenoga - Kao nikad dosad, Vjesnikovi haaški i diplomatski izvori spremni su dati istovjetnu informaciju. Prvo, špekulacije o optužnicama protiv Markača, Merčepa i Krstičevića samo su špekulacije. Drugo, o nikakvoj »čestitci« u obliku novih optužnica vladi Ive Sanadera ne može biti ni govora. Treće, poslovi kojima se trenutačno bavi haaška tužiteljica Carla del Ponte za nju su daleko važniji od novih optužnica.

U uvjetima kad je novca za proračun Haaškog suda i tužiteljstva sve manje, kad se još ne zna kako će optužnicama biti opravdano dolarsko ulaganje u Haag, broj i sadržaj hrvatskih optužnica tužiteljici su posljednja briga. Na prvom mjestu joj je tzv. izlazna strategija, na temelju koje će se osigurati novac za rad Haaškog suda i tužiteljstva do 2010. Taj bi dokument, prema Vjesnikovim informacijama, svjetskim financijerima iz UN-a trebao objasniti koliko dolara treba biti »težak« haaški proračun za svaku od godina koje slijede. Pri čemu će se količina novca uspoređivati s ciljevima zbog kojih je tribunal u Haagu i osnovan.

U tom kontekstu promijenjeno je i značenje svojedobne izjave Florence Hartmann, glasnogovornice tužiteljstva, koja je ustvrdila »da vlade država na području bivše Jugoslavije znaju imena osoba koje će optužnice spomenuti, jer su ona sadržana u zahtjevima za dostavom dokumentacije za svaki pojedini predmet«.

Trenutačne okolnosti u tužiteljstvu zapravo povlače tu izjavu Florence Hartmann. Ponajprije zato što su zahtjevi za dokumentacijom u pravilu vrlo široki i obuhvaćaju vremenski, operativno i zemljopisno velika područja na kojima se istraga vodi. Potom, ti zahtjevi ne spominju imena budućih optuženika. Na kraju, i neka prijašnja nagađanja o imenima optuženika pokazala su se pogrešnima.

»Nema stvarnoga opravdanja da se u Hrvatskoj objavljuju imena Markača, Merčepa i Krstičevića«, kaže Vjesnikov haaški izvor, stoga jer iz Tužiteljstva nema nikakve potvrde da se protiv Merčepa i Krstičevića pišu optužnice.

Sve to pobija i tezu da će izbornu pobjedu Ivi Sanaderu tužiteljstvo »čestitati« s tri optužnice. »Izlazna strategija samo je jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se te nove optužnice ne mogu očekivati ni do kraja godine, a možda ni u siječnju«, tvrde Vjesnikovi izvori u Haagu.

I dosad je Carla del Ponte donosila odluke o objavi optužnica po svojem radnom rasporedu, ne vodeći računa o hrvatskim prilikama, političkim, društvenim, pravnim. Sad bi taj pristup bio osnažen i činjenicom da je za tužiteljstvo svaki novi optužni akt vlastita provjera stručnosti i profesionalnosti pred financijerima, daleko značajniji od toga kako će reagirati Banski dvori na svaki od njih. Jer, ako zatreba, »slučaj Gotovina« je trajna pričuva za pritiske na Zagreb. I zato tužiteljici ne trebaju nove optužnice da bi provjerila Sanadera i stav HDZ-a o suradnji s Haagom.

Vlado Rajić