Novi list: 27. 11. 2003.

HDZ ĆE TEŠKO ZADOVOLJITI APETITE MOGUĆIH PARTNERA I ZAHTJEVE EUROPSKE UNIJE

Sanader potpuno odbacio Đapića

Doris Pack predsjednica Odbora Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu izričito je tražila od Sanadera da iduća Vlada bude HDZ – HSS – HSLS – DC »i nikako drugačije«

ZAGREB – Vjerojatni mandatar za sastavljanje nove Vlade predsjednik HDZ-a Ivo Sanader definitivno je odlučio da HSP neće pustiti u svoju vladu. Sanader se isključivo koncentrirao na pridobijanje predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića. Bilo je predviđeno da se s njim sastane jučer, ali su njihovi razgovori kako tvrde u obje stranke odgođeni za četvrtak. Od šefa HSP-a Ante Đapića Sanader je u utorak prilikom razgovora u zagrebačkom restoranu »Puntijar« zatražio da u parlamentu podrži njegovu Vladu bez da ulazi u nju.

– Sanader mi je predložio da zastupnici HSP-a podupru Vladu, ali ne želi da u njoj sudjelujemo. Naši će se razgovori nastaviti, no ako je to konačna Sanaderova ponuda, mi je sigurno nećemo prihvatiti, izjavio je jučer Đapić koji je i ranije najavljivao da se neće zadovoljiti ulogom jedino podupirajućeg člana vladajuće koalicije. Sanader je doznajemo namijenio HSP-u tek dužnost potpredsjednika Sabora i možda još koje predsjedničko mjesto u saborskim odborima. »Ako ne uđemo u Vladu ostajemo u opoziciji i bit ćemo gora opozicija HDZ-u nego SDP«, bio je odrješit Đapić.

Telefonski poziv Doris Pack

Sanaderovu odluku da pravaše ostavi izvan Vlade osnažio je i jučerašnji telefonski poziv Doris Pack, predsjednice Odbora Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu. Iz krugova još uvijek aktualne oporbe doznajemo da je Doris Pack izričito tražila od Sanadera da iduća Vlada bude HDZ – HSS – HSLS – DC »i nikako drugačije«. Tako se izgleda realizira tvrdnja jednog visoko pozicioniranog člana HDZ-a koji nam je u nedjelju navečer po objavi izbornih rezultata rekao da »HSP sigurno neće biti u Vladi«. I Sanader je u ponedjeljak kazao da će u pregovorima s Đapićem »i te kako imati na umu loš imidž HSP-a što ga ta stranka uživa u inozemstvu«. Međunarodni pritisak na Sanadera tako je po svemu sudeći zaslužan što će HSP i dalje ostati jedina veća hrvatska stranka koja nije participirala u vlasti.

Ako Tomčić pristane koalirati s HDZ-om uz tri zastupnika HSLS-a i DC-a te tri srpska zastupnika i tri zastupnika ostalih nacionalnih manjina Sanader bi na svojoj strani imao stabilnih 85 parlamentaraca. Za sad je međutim neizvjesno hoće li HSS prihvatiti Sanaderovu ponudu. Na sjednici predsjedništva HSS-a u utorak nije previše raspravljano o ulasku u HDZ-ovu Vladu nego je zaključeno da Tomčić prvo ispita kako zapravo Sanader zamišlja koaliciju s HSS-om. Nakon toga će se vodstvo seljaka opredijeliti hoće li prijeći u oporbu ili ostati i u Sanaderovoj Vladi.

Danas sastanak Sanader-Tomčić

Sastanak predsjednika HDZ-a i HSS-a Ive Sanadera i Zlatka Tomčića, na kojemu bi se trebalo razgovarati o mogućem koaliranju tih stranaka, najavljivan za jučer, odgođen je i održat će se danas. Danas će se Sanader susresti i s čelnicima HSLS-a i DC-a. Oni dolaze na te razgovore uvjereni da su svojom kampanjom znatno pridonijeli izbornoj pobjedi HDZ-a kao i da njihova tri parlamentarna mandata u sadašnjoj situaciji imaju specifičnu težinu. Navodno će predstavnici HSLS-a i DC-a od Sanadera tražiti po jedan ministarski resor za svaku stranku, po dva mjesta zamjenika ministra i četiri do pet pomoćnika ministara. DC smatra da bi ministrica pravosuđa zbog svoje kompetentnosti trebala biti Vesna Škare Ožbolt a ako može proći htjeli bi i resor europskih integracija. Joška Morića bi pak rado vidjeli na mjestu pomoćnika ministra unutarnjih poslova. HSLS, saznajemo, neće zahtijevati neka prebitna ministarstva.

Dražen CIGLENEČKI