Vjesnik: 27. 11. 2003.

Doris Pack upozorila Sanadera da Vladu ne sastavlja s HSP-om

Već je u prvim reakcijama na ishod parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, pogotovo nakon što je tu opciju spomenuo dr. Sanader, kombinacija HDZ-a i HSP-a ocijenjena lošom za demokratski imidž Hrvatske i HDZ-ove izjave o uvažavanju europskih vrijednosti

BRUXELLES, 26. studenoga (Od Vjesnikove dopisnice) - Vladajuća koalicija trebala bi se formirati isključivo od stranaka iz političkog okružja HDZ-a, dakle uz pomoć HSS-a ili DC, a veoma je dobra ideja da se u novu vladu uključe i neke druge stranke, naročito srpske, poručila je Ivi Sanaderu u srijedu članica Europskog parlamenta Doris Pack, što nije bilo prvi put. Takav bi sastav nove vlade bio »veoma poželjan« za Hrvatsku, smatra Pack koja, prema riječima suradnika u njezinu uredu u Europskom parlamentu, svakodnevno razgovara s budućim premijerom hrvatske vlade.

Naravno, potvrđeno je i da je Pack dala dobronamjerni savjet o potencijalnoj opasnosti HDZ-ove koalicije s pravašima s obzirom na pravaško dugogodišnje koketiranje s nacističkim simbolima.

Inače, već je u prvim reakcijama na ishod parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, pogotovo nakon što je tu opciju spomenuo dr. Sanader, kombinacija HDZ-a i HSP-a ocijenjena lošom za demokratski imidž Hrvatske i HDZ-ove izjave o punom uvažavanju europskih vrijednosti.

Glasnogovornik Europske komisije podsjetio je čak na slučaj kad je članicu Europske unije Austriju izoliralo 14 članica zbog ulaska Jörga Haidera u vladu, želeći praktičnim primjerom upozoriti koliko važnosti članice Unije pridaju nekim vrijednostima.

U NATO-savezu glavni tajnik lord George Robertson, uoči odlaska u posjet nekim zemljama zapadnoga Balkana, izjavio je: »NATO od nove vlade u Zagrebu očekuje isto što i od dosadašnje - suradnju s Haagom, vjeru u demokratske institucije, izgradnju tržišnog gospodarstva i ubrzavanje ekonomskih i vojnih reformi. O budućoj ćemo vladi suditi po onome što čini. Vodstvo HDZ-a kaže da su snaga novog doba, da su napustili Tuđmanovo nasljeđe pretvorivši se u suvremenu konzervativnu stranku. Nadam se da su u pravu i dobro bi bilo da su u pravu jer nema budućnosti utemeljene na ekstremizmima iz prošlosti«.

Lada Stipić-Niseteo