Vjesnik: 27. 11. 2003.

Ne treba Tomčić Sanaderu zbog programa

SANJA KAPETANIĆ

Hoće li i koliko brzo uspjeti pregovori Sanadera i Tomčića o sklapanju koalicijskog braka? Ako se Tomčić misli držati svoja tri toliko puta proklamirana načela, ni do zaruka neće doći. No, proklamirana načela su jedno, a politička pragma nešto sasvim drugo.

Sanader treba Tomčića zbog devet HSS-ovih glasova u Saboru, a ne zbog programa. Da je mislio da je taj baš takav program »ono pravo«, i sam bi ga napisao. Sanaderu HSS treba i zato što je zapadnom svijetu prihvatljiviji nego HSP. Tomčić, pak, Sanadera treba ne bi li barem djelomično prikrio izborni neuspjeh oličen u prepolovljenom broju haesesovaca u Saboru. To su stvarna polazišta pregovora. Sve ostalo su priče. I to je u redu. Demokracija se, među ostalim, zasniva na pregovorima partnera koji nisu politički blizanci, ali mogu naći važan zajednički interes. Obnašanje vlasti je legitiman interes, jer stranke na izbore i izlaze zato što žele utjecati na budućnost države, a taj je utjecaj najveći u vladi. Uostalom, i građani na izbore izlaze ne bi li izabrali vlast.

Sklapanje koalicijske vlade nije sklapanje braka iz ljubavi. Uostalom, da se Tomčić doista misli čvrsto držati načela integralne ekonomije, vlade stručnjaka i jačanja uloge Sabora, u pregovore sa Sanaderom ne bi morao niti ulaziti. Razlika između predizbornih programa dviju stranaka tolika je da je Tomčić ne može preskočiti držeći se s obje ruke za »svoju obalu«.

Većina će medija ovih dana pregovore nazivati političkom trgovinom, što kod većine građana izaziva nelagodu, pa čak i gađenje. No, gađenju nema mjesta. Ako su rezultati izbora takvi da nitko sam ne može sastaviti vladu, a jesu, onda je ta »trgovina« odraz demokratske volje birača koji su svojim glasovima »kupili« ono što su smatrali najboljim na »političkom tržištu«. Uloga mandatara je da od zadanih »namirnica« ispeče »pitu«, odnosno sastavi vladu.

Ako se birači u procesu koaliranja razočaraju »kupljenom« robom, sami su za to krivi. Svi su akteri ovih izbora odavno i dobro poznati. Mjesta čuđenju nema. Osim ako HDZ i SDP na kraju balade ne odluče sklopiti brak, na što nijedan njihov birač nije računao kada im je davao glas. A i čelnici obje stranke su ih uvjeravali da je to nemoguća kombinacija. Sve su ostale mogućnosti ostavljali otvorenima.